Počinju tri nedelje kratke izborne kampanje pred prvi krug parlamentarnih izbora 30. juna i zatim drugi 7. jula, neposredno pred početak Olimpijskih igara u Parizu (od 26. jula do 11. avgusta).

Naspram “porasta nacionalista” šef države je objasnio da želi “ponovo da da” Francuzima da “glasanjem biraju parlamentarnu budućnots zemlje”, i raspustio je nacionalnu skupštinu, donji dom Parlamenta.

“Imam poverenja u kapacitet francuskog naroda da napravi najispravniji izbor za sebe i za buduće generacije. Moja jedina ambicija je da budem koristan našoj zemlji koju toliko volim”, rekao je Makron u poruci objavljenoj danas na društvenoj mreži X.

Najviše glasova u Francuskoj na juče održanim izborima za Evropski parlament dobila je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, a na čijem čelu je Žordan Bardela, koja je osvojila 31,5 odsto glasova.

Na drugom mestu, ali daleko iza, je koalicija koju predvodi francuski predsednik Makron, i lice njegove liste Valeri Ajer sa 15,2 odsto glasova, a na trećem su socijalisti sa Rafaelom Gluksmanom sa 14 odsto osvojenih glasova.

U osvrtu na Makronovo sazivanje prevremenih izbora analitičarka Selin Brak, generalna direktorka instituta za ispitivanje javnoj mnjenja Odoksa (Odoxa) ocenjue da je to koliko i “udar groma” toliko i “pokerski potez”, u trenutku kada postoji vrlo snažna volja Francuza da kazne predsednika republike

Raspuštanjem parlamenta Makron pravi vrlo riskantnu opkladu iako će sigurno glasanje izgledati mnogo različito između parlamentarnih i evropskih izbora, ocenio je istoričar Žan Garig.

“Ovi izbori će staviti Francuze pred svršen čin, da li žele vladu Nacionalnog okupljanja”, rekao je on.

Nacionalno okupljanje “je spremo da sprovodi vlast” rekla je juče Le Pen, pred sastanak izvršnog tela sa Žordanom Bardelom i formatom koji imitira sastanak vlade.

Makron treba danas da prisustvuje ceremonijama u centru zemlje ali je obećao i da će govoriti ove nedelje o “smeru” u kome smatra da je ispravno da nacija ide.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *