Ministarka turizma Olivia Gregoar je danas saopštila da će svih 1.600 hotela u Parizu do leta pregledati Agencija za kontrolu prevara.

Agencija za kontrolu prevara je rekla da će kontrole biti usmerene na hotele, nameštene stanove i kuće za iznajmljivanje, kampove, restorane, kafiće i kamione za uličnu prodaju hrane.

Francuski mediji izvestili su prošlog meseca da je turistička kancelarija Pariza zabeležila nagli porast cena usluga hotela za čak 314 odsto za ponudu tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Tada će prosečna cena noćenja u regionu Pariza porasla sa 169 evra u julu 2023. godine, na 699 ​​evra u vreme Igara. 

Govoreći za Sud Radio, ministarka Gregoar je rekla da bi vlasnici preduzeća mogli biti “strogo sankcionisani” ako se utvrdi da krše propise, rekavši da će cene soba morati da budu propisno istaknute i da cene koje plaćaju klijenti ne mogu biti veće od oglašenih.

Olimpijske Igre u Parizu 2024. godine trajaće od 26. jula do avgusta, a 11. Paraolimpijske igre će se održati od 28. avgusta do 8. septembra.

Agencija za kontrolu prevara je objavila da je ove godine pregledano više od 1.700 hotela i odmarališta u Francuskoj, od čega 600 u Parizu, i da je u 70 odsto pregledanih objekata utvrđen bar jedan prekšaj, uključujući neobjavljivanje cena ili netačne ocene kvaliteta.