“Događaji u Crvenom moru, rizici zaoštravanja na Bliskom i Srednjem istoku i nastavljanje sukoba u Ukrajini, kao geopolitički događaji negativno utiču na ekonomski rast” – ​​rekao je Le Mer novinarima uoči prolećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke u Vašingtonu.

Iran je u nedelju stotinama dronova i projektila napao Izrael koji je zato tražio “sve moguće sankcije” protiv Teherana.

Taj napad bez presedana je bio odgovor na napad koji se pripisuje Izraelu, na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, i nastalo je strahovanje od regionalnog sukoba, usred rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

“Pravi ekonomski rizici su geopolitički” – rekao je Le Mer kojis matra da “izgledi privrednog rasta i napretka mogu biti razbijeni geopolitičkom realnošću”.

Danas je i predsednik Francuske Emanuel Makron tražio da se “učini sve da se izbegne požar” na Bliskom istoku i upozorio da je Iran izazvao “duboko rascep” i “ono što je time nastalo je “veoma opasno u smislu moguće reakcije”.

Uoči objavljivanja ažuriranih svetskih ekonomskih prognoza MMF-a, izvor iz Ministarstva privrede Francuske je u ponedeljak takođe ocenio da “geopolitički kontekst nije povoljan za rast i poverenje”.