Francuski restorani biće u zakonskoj obavezi da gostima koji to žele obezbede „dogi beg“, pakovanje nepojedene hrane i nepopijenog pića u restoranima, preneli su danas francuski mediji.
Prema novom zakonu francuski ugostitelji koji su dugo smatrali „dogi beg“ pakovanje hrane uvredom trpezarijskog bontona, moraće da omoguće svojim gostima da ponesu hranu koju su platili.
Novi zakon stupio je na snagu 1. januara, deo je kampanje za smanjenje količine hrane koja se svake godine baci u Francuskoj. Samo iz francuskih restorana godišnje se baci više od milion tona nepojedene hrane, saopštile su francuske vlasti.
Vlada je 2013. godine pokrenula inicijativu za smanjivanje rasipanja hrane za 50 odsto do 2025. godine.
Medjutim, naterati prosečan francuski restoran da gostima pakuje nepojedene ostatke burgonske govedine ili petla u vinu biće veliki izazov.
Pakovanje nepojedene hrane iz restorana uobičajena je pojava širom sveta, posebno u SAD, ali ovaj manir izrazito je nepopularan u Francuskoj.
Francuzi čak nemaju ni sopstvenu reč za ovakvo pakovanje hrane, već ga nazivaju „le dogi beg“, navode francuski mediji.
Istraživanje regionalne vlade, sprovedeno 2014. godine pokazalo je kako 75 odsto Francuza smatra ideju o „dogi begu“ zanimljivom, dok je 70 odsto ispitanika tvrdilo da nema nameru da nosi ostatke hrane iz restorana.