Bejli je izjavo da će se program podrške otkupom državnih obveznica završiti u petak, 14. oktobra, kako je prvobitno bilo planirano, a potom je centralna banka potvrdila za BBC da se pomoć neće produžiti.

Banka Engleske je intervenisala kako bi podržala tržište obveznica i zaustavila širu ekonomsku krizu koja je posebno ugrozila penzione fondove.

“Moja poruka uključenim penzionim fondovima je: sada su vam ostala tri dana. Morate ovo sami da rešite. Suština finansijske intervencije radi stabilnosti je da je ona privremena”, rekao je Bejli sinoć u Vašingtonu.

Posle Bejlijeve izjave funta je pala za oko jedan odsto, na ispod 1,10 dolara , a zatim blago ojačala pošto je “Fajnenšel tajms” objavio da je banka, na kraju, ipak spremna da nastavi da kupuje obveznice i posle završetka roka u petak, ali je to sada demantovano.

Britanska vlada je 23. septembra objavila planove za smanjenje poreza od 45 milijardi funti (50 milijardi evra) ne navodeći kako će ih platiti. Ta najava je dovela do uznemirenja investitora i pada funte na rekordno niskih 1,03 u odnosu na dolar.

Analitičari kažu da su penzioni fondovi lobirali da Banka produži program za dve nedelje, ali je Bejli, na godišnjem sastanku Instituta za međunarodne finansije u Vašingtonu, izjavio da će se držati ranije zadatog roka trajanja te mere.