Gajić je agenciji Beta kazao da se unazad nekoliko godina u advokatskoj komori glasa uz pomoć kapilarnih glasova, po istom sistemu kao i u državi.

„Uticaj režima je direktan i neskriven. Neki od visokopozicioniranih predstavnika režima vršili su kampanju i pritisak u pravcu u kojem treba da se glasa. Tabloidi su bili tu da predstave Zdenka Tomanovića kao kandidatata opozicije. Potpuno je nevažno ko ste i kakav renome imate u advokaturi. Kvaliteti koji bi trebalo da budu odlučujući nemaju gotov nikakav uticaj“, ocenio je advokat.

Dodao je da je Tomanović bio najbolji kandidat za tu poziciju, ali da nije izabran za predsednika komore zbog pritisaka od strane vlasti.

„Tomanović je jedna ostvarena ličnost u svakom pogledu, nezavisan intelektualac, advokat koji drži do ugleda profesije, ali nažalost, okarakterisan je kao ‘neprijatelj vlasti’ i ‘opozicija’. I svi Tomanovićevi kandidati za potpredsednika i Upravni odbor su izgubili, uprkos tome što se nesporno radi o značajnim advokatima Srbije i Beograda, kao što su Sead Spahović, Slobodan Ružić, Novak Lukić, Rade Terzić, Slobodan Kremenjak… Njih su pobedili advokati koji su obezbedili kapilarne glasove i za koje je jasno da neće raditi ništa na temu ozbiljnijeg učešća i uloge advokature u javnom životu“, istakao je Gajić.

Po njegovim rečima, posle izbora u Advokatskoj komori Beograda vlast može da bude zadovoljna, jer „advokatura neće praviti nikakve probleme“.

Gajić je rekao da bi Tomanović sigurno pobedio da se „konkurenti nisu setili da istaknu i trećeg kandidata koji je igrao ulogu advokatskog talibana na ulicama i pred Vrhovnim kasacionim sudom – Čedu Kokanovića“.

„Kokanović je direktno omogućio poraz Tomanovića“, ocenio je Gajić.

Naveo je da je simbolika izbora u komori u dve slike

„Prva je poraz advokata Radeta Terzića od advokatice Biljane Kajganić za disciplinskog tužioca, a druga je, što sada na primer ‘gospodin Legija’ ima bar deset svojih fanova medju članovima Upravnog odbora komore“, istakao je Vladimir Gajić.

Advokat Momčilo Bulatović izabran je u subotu za novog predsednika Advokatske komore Beograda.

Bulatović je dobio 577 glasova, Zdenko Tomanović 495 glasova, a Čedomir Kokanović 333 glasa. Na glasanju je bilo 70 nevažećih glasačkih listića.