On je naveo da je Zakon o zaštitniku građana “skrojen” prema sadašnjem ombudsmanu i da ne omogućava izbor kandidata koji nije partijski čovek, prenela je Narodna stranka.

Ocenio je u saopštenju da je to “u potpunoj suprotnosti sa suštinom te funkcije”.

“Osnovno je da zaštitnik građana ne bude partijski čovek, jer on kontroliše rad državnih institucija u zaštiti ljudskih prava, a zakonom je predviđeno da Skupština može da raspravlja samo o kandidatima koji dobiju većinu na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, u kojem SNS ima većinu”, rekao je Gajić.

Istakao je da je Tanjević “nesumnjivo najbolja kandidatkinja u svakom pogledu” i dodao da je ona jedini doktor nauka među kandidatima.

Kazao je da je njen naučni rad impresivan i da ima ogromno iskustvo, te da je svoje kompetencije pokazala i na sednici odbora kroz izlaganje i odgovore na pitanja članova odbora.

“Sa druge strane, Pašalić je partijski čovek i za njega lično je prilagođen zakon da može da obavlja funkciju i nakon što u septembru ispuni uslove za starosnu penziju”, kazao je on.

Kazao je da bi jedina fer odluka bila da skupština (Srbije) na plenarnoj sednici raspravlja o svim kandidatima koji su ispunili uslove kako bi javnost mogla da čuje ko su i kako brane kandidaturu.

“Naša je dužnost da štitimo interese građana, a ne partijske interese”, rekao je Gajić.

Pašalić je izglasan ponovo na tu funkciju na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.
Poslanici bi na nekoj od narednih sednica parlamenta trebalo da potvrde njegov izbor.
Kandidati za ombudsmana bili su, pored Pašalića i Tanjević, Milan Antonijević, Miloš Janković i Robert Sepi.