Gavrilović je agenciji Beta kazao da će večerašnje gostovanje Vučića na RTS biti u ovoj godini 38. po redu pojavljivanje u raznim televizijskim formatima.

“U svim pojavljivanjima na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću Vučić je predstavljen pozitivno. I večerašnje gostovanje na RTS će biti još jedno novo promotivno predstavljanje predsednika Srbije, koje je suprotno Zakonu o elektronskim medijima i Zakonu o javnim medijskim servisima. Javni medijski servisi, kao što su RTS i RTV Vojvodine, trebalo bi da budu sredstvo analize, propitivanja i istraživanja, a ne promocije bilo kog javnog funkcionera”, naglasio je Gavrilović.

Predsednik Vučić gostovaće večeras u 21 sat na Prvom programu RTS u emisiji “Takovska 10”.

Kako najavljuje javni servis, Vučić će govoriti o temama Minhenske bezbednosne konferencije pre i posle vesti o smrti Alekseja Navaljnog, pod kakvim pritiscima je Srbija u vezi sa Kosovom i Metohijom i kako zaštititi interese države i građana koji tamo žive.

Najavljene teme su i optužbe opozicije za izborne nepravilnosti i Rezolucija Evropskog parlamenta, moguće ponavljanje izbora za skupštinu Beograda, Ekspo, litijum, državno finansiranje sportskih klubova, natalitet i uticaj svetske politike na život u Srbiji.

Predsednik Vučić je pre dva dana gostovao u jutarnjem programu TV Prva, gde je, umesto da odgovara na pitanja novinara komentarisao razne televizijske priloge, polemišući sa svojim oponentima, koji nisu bili prisutni.

Tim povodom BIRODI je zatražio Regulatorno telo za elektronske medije (REM), u skladu s članom 31 Zakona o elektronskim medijima, pokrene postupak protiv televizije Prva, na kojoj je, kako se navodi, “tokom intervjua sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prekršen Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga”.

BIRODI je naveo da se voditeljka TV Prva opredelila da emituje priloge koji su bili u funkciji simulacije “pravila druge strane”, u kojima su oponenti gosta intervjua bili negativno predstavljeni, a gost dobio priliku na sopstveno pozitivno predstavljanje.