Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka optužila je danas državu Srbiju da Bošnjacima osporava sva ona prava za koja se zalaže da ih dobiju Srbi na Kosovu.

Potpredsednik ove stranke Bajro Gegić upitao je na konferenciji za novinare državne organe da li Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji treba da imaju ista prava kao i svi ostali narodi.

“Srbija preko svojih najviših zvaničnika brine za Srbe na Kosovu i traži da se poštuju njihova prava. Mi to pozdravljamo, ali kada mi ukazujemo na kršenje prava Bošnjaka u Srbiji i tražimo da se ona poštuju, budemo optuženi za nacionalizam i separatizam”, rekao je Gegić.

On je naglasio da će SDA Sandžaka i dalje nastaviti da ukazuje na sve probleme sa kojima se Bošnjaci svakodnevno susreću.

“Insistiraćemo i dalje na proporcionalnoj zastupljenosti Bošnjaka u policiji, tužilaštvu i sudstvu, kao i eliminisanju progona “nepodobnih” i favorizovanje “podobnih” Bošnjaka. Umesto tih podobnih, država bi trebalo da prihvati legitimne predstavnike Bošnjaka, kojima je narod na izborima ukazao poverenje”, izjavio je Gegić.

Na naše pitanje da li su tačni navodi pojedinih medija da SDA Sandžaka pregovara sa Bošnjačkom demokratskom zajednicom (BDZ) Sandžaka, bliskom muftiji Muameru Zukorliću, Gegić nije dao konkretan odgovor.

“SDA Sandžaka trenutno ne pregovara ni sa kim, a ako nekih pregovora ima, onda se radi o pregovorima u vezi sa izborima za Bošnjacko nacionalno veće, jer je nosilac liste “Za bošnjačko jedinstvo” i naš lider Sulejman Ugljanin rekao da će razgovarati sa svim predstavnicima Bošnjaka i to bez izuzetaka”, izjavio je Gegić.

On je istakao i da se poziv i učestvovanje funkcionera SDA Sandžaka u “Pohodu na Hadžet” ne mogu tumačiti kao najava buduće koalicije sa BDZ Sandžaka.

N. Kočović