Delić je agenciji Beta kazao da Vučić, obzirom na njegovo ponašanje za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji, ničim ne zaslužuje da otkrije spomenik heroju iz kosovskog rata.

„S Veljkom Radenovićem sam bio u mnogim borbama protiv tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Radenović je bio odličan starešina, bio je hrabar i ljudi su ga voleli i verovali mu“, rekao je Delić.

Medjutim, dodao je, da se odavanje počasti Radenoviću koristi u dnevno političke svrhe i da će Aleksandar Vučić „uprljati“ ime jednog od najvećih heroja s Kosova i Metohije.

„Dok smo mi vodili krvave borbe protiv naoružanih albanskih separatista, koji su na Paštriku iz pravca Albanije bili ušli i do 1.000 metara na našu teritoriju, Vučić se u Beogradu bavio opremanjem stana koji je kao ministar dobio od Vlade Srbije“, naglasio je general Delić.

Rekao je da njegovo udruženje „Herojska 549. motorizovana brigada“ zbog Aleksandra Vučića neće prisustvovati otkrivanju spomenika u Kruševcu, ali da će posetiti i odati poštovanje porodici Veljka Radenovića.

Otkrivanje spomenika Radenoviću, naglasio je Delić, je samo još jedna farsa u režiji Aleksandra Vučića.

„Ova vlast je malo toga uradila za borce s Kosova. Teško dolaze do posla, mnogi jedva preživljavaju, a nije im ni omogućeno da se leče od posttraumatskih sndroma“, kazao je general.

Veljko Radenović se proslavio oslobadjanjem Orahovca u julu 1998. godine, kada su albanski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić je pre tri dana rekao lokalnim medijima da će 24. Marta, na godišnjicu početka NATO bombardovanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkriti u Kruševcu spomen bistu Veljku Radenoviću, komandantu Posebnih jedinica policije u Prizrenu tokom rata na Kosovu i Metohiji.

General Delić je ocenio da je Aleksandar Vučić u proteklih deset godina predao Prištini sve elemente državnosti Srbije na Kosovu i da se nije izborio za nijedan interes srpskog naroda.

„Ja Vučiću ne verujem za nijednu izgovorenu reč. Čak i kad bih ga video da sedi na usijanoj plotni ne bih mu verovao. Vučić je na Kosovu formirao Srpsku listu čija je politika zbog korupcije postala najveći problem tamošnjim Srbima. Oni su se obogatili dok većina srpskog stanovništva živi u siromaštvu, iako Srbija godišnje navodno izdvaja 600 miliona evra za Kosovo“, naglasio je Delić.

Na pitanje Bete da li postoji mogućnost da posle izbora koalicija NADA udje u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Delić je rekao da je to jedna od crvenih linija preko koje ne bi prošla nijedna članica koalicije NADA.

„Ne postoje nikakve šanse za bilo kakvu saradnju sa SNS-om. To bi bila katastrofa za našu koaliciju“, zaključio je general Božidar Delić, nosilac liste koalicije NADA na parlamentarnim izborima.