Nekadašnji načelnik Generalštaba i bivši drugi čovek NATO kao šef Vojnog komiteta zapadne vojne alijanse, osvojio je na izborima posle prebrojanih 99,81 odsto glasova 35,38 odsto, dok je bivši premijer, tajkun agro i hemijske industrije i peti najbogatiji u Češkoj Andrej Babiš zaostao sa 35,02 odsto podrške birača.

U prvom krugu izbora za četvrtog predsednika Češke u petak i subotu izašlo je 68,26 odsto od 8,3 miliona registrovanih birača što je treći najveći odziv na bilo koje izbore u istoriji te zemlje.

U drugi krug izbora 27. i 28. januara penzionisani general ulazi uz podršku treće učesnice na izborima, profesorke ekonomije i nekadašnje rektorke Mendelovog univerziteta u Brnu Danuše Nerudove.

Ona je u prvom krugu osvojila 13,92 odsto glasova, a svojim biračima preporučili su da podrže generala i senator Pavel Fišer koji je osvojio 6,75 odsto i Marek Hilšer koji ima 2,56 odsto.

“Ovde je veliko zlo, zove se Andrej Babiš, dobilo je relativno mnogo glasova. U njegovom vlasništvu su mediji, političke stranke a sada bi hteo da dodje u posed zamka Lani i predsedničkog zamka Hradčani”, kazala je Nerudova.

Premijer Petr Fijala čestitao je generalu Pavelu na pobedi u prvom krugu, ocenivši da će drugi krug biti sukob vrednosti.

“Na jednoj strani populizam i laži. Na drugoj strani demokratija, poštovanje Ustava i zapadne vrednosti. Zato pozivam sve da u drugom krugu podrže generala Pavela”, kazao je na konferenciji za novinare češki premijer.

Babišovi saradnici najavili su da će u drugom krugu glavni akcenat Babiš staviti na to da je jako opasno po Češku da sadašnja vlada desnog centra pored oba doma parlamenta ima i “svog” predsednika.

Upravo tako je, medjutim, protekao ceo premijerski mandat samog Babiša od 2017. do 2021. godine, kada je njegova manjinska vlada opstajala samo zahvaljujući podršci predsednika Zemana i Zemanovom odbijanju da imenuje za premijera bilo koga drugog osim Babiša bez obzira da li bi obezbedio većinu u parlamentu.

“Glavno o čemu ćemo razgovarati jeste da li će u našoj zemlji i dalje vladati haos i populizam ili ćemo se vratiti tome da se poštuju pravila, da političari poštuju što su obećali, da će komunicirati transparentno sa ljudima i da ćemo biti zemlja dostojna poverenja za naše saveznike”, kazao je Petr Pavel.

Andrej Babiš označio je svoj neočekivano slabiji rezultat i ulazak u drugi krug sa drugog mesta za “famozni uspeh” i čestitao Pavelu i Nerudovoj koje je označio za kandidate vlade i upozorio da neće biti dobro za gradjane da vlada ima većinu u parlamentu i svog čoveka u predsedničkom zamku Hradčani.