Organizator i domaćin ovogodišnjeg doručka, zakazanog za sutra, biće Nacionalna fondacija za molitveni doručak, na čijem čelu je bivši senator Mark Prajor, demokrata iz Arkanzasa.

Senator Kris Kuns, koji je redovni učesnik Molitvenog doručka i predsednik senatskog odbora za etiku, rekao je da je deo razloga za promenu u organizaciji zabrinutost, koja se pojavila poslednjih godina, da članovi Kongresa ne znaju važne detalje o tom velikom, višednevnom događaju, navodi Glas Amerike.

Kuns, demokrata iz Delavera, rekao je da su u prošlosti, on i republikanski senator Džejms Lenkford iz Oklahome, potpredsednik odbora, dobijali pitanja o tome ko je pozvan i koliko je novca prikupljeno.

Kako piše Glas Amerike, Kuns je u jednom intervjuu rekao da je tradicionalni događaj “trajao nekoliko dana, prisustvovale su hiljade ljudi, i imao je veoma veliku i pomalo složenu organizaciju”, i da su se “pojavila pitanja o našoj sposobnosti kao članova Kongresa da kažemo da znamo tačno kako se organizuje, ko je pozvan, kako se finansira. Mnogi od nas koji su bili u liderskim ulogama nisu umeli da odgovore na ta pitanja.”

Bivši senator iz Arkanzasa Mark Prajor, predsednik nove Fondacije za nacionalni molitveni doručak, rekao je, navodi Glas Amerike, da je zatvaranje zbog kovida pružilo članovima priliku da “resetuju” doručak i vrate ga korenima, a o toj promeni se, kako je rekao, raspravljalo godinama.

“Jedini razlog zašto su Predstavnički dom i Senat želeli da to urade je da ga vrate korenima, kada članovi oba doma Kongresa mogu da se okupe i mole za predsednika, njegovu porodicu i administraciju, mole za našu vladu, i za svet”, rekao je Prajor.

Prema njegovim rečima, članovi Kongresa, predsednik, potpredsednica i drugi zvaničnici administracije i njihovi gosti pozvani su na molitveni doručak u četvrtak, koji će se održati u centru za posetioce u Kapitolu.

Očekuje da će mu prisustvovati između 200 i 300 ljudi.

Prajor je izrazio nadu da će manji događaj povratiti intimnost koja je slična nedeljnim okupljanjima na Kapitolu uz zajedničku, opštu molitvu. Grupe senatora i kongresmena dugo su održavale nezvanične sastanke da bi se povezali, družili i stavili u stranu političke nesuglasice.

Molitveni doručak na kome se učesnicima obraća aktuelni predsednik Sjedinjenih Država već 70 godina je vrhunac manifestacije koja traje nekoliko dana.

Kako podseća Glas Amerike, Dvajt Ajzenhauer je bio prvi predsednik koji je prisustvovao, u februaru 1953, i svaki predsednik od tada je govorio na skupu.