Za tu informaciju još nema zvaničnih potvrda, a Glas Amerike još nije dobio odgovor od Stejt departmenta tim povodom.

Samit za demokratiju biće održan onlajn 9. i 10. decembra i okupiće više od 100 zemalja, sa ciljem zaustavljanja demokratskog nazadovanja i erozije ljudskih prava i sloboda širom sveta.

Portal Politiko je prošle nedelje objavio da medju 100 pozvanih zemalja i pravnih instanci nema Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, a da na listi jesu ostale ekonomije Zapadnog Balkana, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija.

U ambasadi SAD u Beogradu agenciji Beta je u utorak rečeno da u tu Bajdenovu inicijativu nisu mogli da budu uključeni svi partneri Vašingtona i da je cilj bio da se okupi regionalno i društveno-ekonomski raznolika grupa zemalja i pravnih instanci.

Na pitanje agencije Beta da li su istiniti navodi da Srbija neće biti pozvana na Samit i koji su razlozi takve odluke, portparol Ambasade SAD u Beogradu naveo je da je „cilj bio da se okupe kako zemlje sa već snažno razvijenim demokratijama tako i demokratije u nastajanju, različite po broju stanovnika, etničkom sastavu i geografskom položaju“.

„Predsednikov Samit za demokratiju jedna je od mnogih inicijativa SAD usmerenih na unapredjenje demokratije, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom sveta. SAD ostaju posvećene radu sa Srbijom na unapredjenju i jačanju demokratije kroz druge forume, kao i na sprečavanju nazadovanja demokratije, promovisanju poštovanja ljudskih prava i suzbijanju korupcije kako bismo zajedno dokazali da demokratske zemlje ispunjavaju potrebe svojih naroda“, naveo je portparol ambasade u utorak.   //