Godzila je na velikom ekranu plašila i oduševljavala gledaoce još od 1954. godine, kada je u filmu o tom čudovištu nastupio glumac u gumenom odelu s rajsfešlusom na ledjima.

Mnogim japanskim ljubiteljima se i dalje to čudovište više dopada od holivudske verzije napravljene u zastrašujućoj, punoj 3-D tehnici kompjuterske grafike.

“Američka Godzila je samo džinovska iguana koja je ‘odlepila’ “, kaže Mudai Nozaki (30) koji smatra da je Godzila najveći japanski doprinos filmskoj istoriji, uz “Sedam samuraja” i “Kagemušu” režisera Akire Kurosave.

Reakcija tog gledaoca je iznenadjujuće tipična medju Japancima koji su videli trejler novog filma, pod jednostavnim nazivom “Godzila”, čija će premijera biti 16. maja u SAD, a jula u Japanu. Ljubitelji se pitaju da li će rimejk “Varner Brosa” biti omaž ili bruka za legendu japanskog monstruma.

Japanski ljubitelji Godzile kazu da taj legendarni filmski lik spada u posebnu fantazmagoričnu kategoriju koju nazivaju “kaidžu” koji ima imaginarnije, daleko nadrealnije osobine od “prostih čudovišta” kao što su King Kong i Frankenštajn.

Holivudska verzija nije “kaidžu”, rekao je Kazua Haragući koji je sakupio sve u vezi s Godzilom, uključujući i kompletnu DVD-kolekciju producentske kuće “Toho Studios”, isporučenu uz ogromnu maketu glave Godzile sa iskeženim očnjacima.

Taj 45-godišnji filmski tehničar kaže da je Holivud već jednom upropastio tu temu propalim rimejkom 1998, u režiji Rolanda Emeriha.

I s novom Godzilom skoro sve je pogrešno, i to od glave do pete: prednje noge joj vise mlitavo niz bokove, krljušt na ledjima isuviše je pravilna, čak je pogršan i oblik glave.

“Glava je isuviše mala”, rekao je Haraguči, “a glas je potpuno pogrešan, mora biti mnogo pištaviji”.

“Nadam se da će doći dan kada će neki japanski reditelj ponovo moći da napravi dostojan film o Godzili”, rekao je on.