Iz tog Pokreta navode da se ta destabilizacija pokušava izvesti “raznim aktivnostima koordinisanim iz jednog centra”, akterima za koje se “pouzdano zna da su pod direktnim uticajem i komandom vladajućih partija”.

“U toj režiji i iz tih kuhinja je krenula prva ‘kamionska proslava’ verskih praznika uz četničku i ostalu nacionalističku ikonografiju, januara ove godine, koja je za cilj imala postavku scene i inicijaciju modela koji će postaviti ‘izazov’ i ujedno dati alibi ovoj od prekjuče da pokuša ‘odgovoriti’ istom merom”, smatraju u GPS.

U tom pokretu navode da je “jasno ko su kreatori i nalogodavci podgrevanja i raspirivanja tenzija”, te da je najava dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića radi “rešavanja problema” poražavajuća.

“To pokazuje da su sve institucije ove države obesmišljene i stavljene van sistema kontrole i uticaja, te da su svi procesi podređeni jednom čoveku od čije volje i planiranih kreatura zavise društveni i svi ostali odnosi”, poručuju iz GPS.

Oni su pozvali sve odgovorne pojedince da uzmu aktivnu ulogu u rasvetljavanju trenutnih dešavanja, a institucije i njihove predstavnike da postanu svesni odgovornosti koju nose prema Ustavu i zakonima.

“Pozivamo i poseban apel upućujemo svim građanima da ne nasedaju na režirane provokacije, medijske spinove i politikantsko-šićardžijske istupe neodgovornih stručnjaka i političara, već da svojim ponašanjem, gestovima i porukama daju do znanja retrogradnim i neodgovornim politikama i političarima da su prošlost na koju želimo što pre staviti tačku”, zaključili su iz tog Pokreta.