Grupa građana okupljena oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” od Odeljenja za zaštitu životne sredine zahtevala je da se hitno uspostavi lokalni monitoring radi detaljnijeg praćenja stanja kvaliteta vazduha i zemljišta, postavljanje pet senzora za merenje koncentracija PM čestica, kao i da se preko sajta grada građani obaveštavaju o stepenu kvaliteta vazduha, njegovom zagađenju i merama koje treba da preduzmu.

Na spisku predloga nalazi se i formiranje novog parka koje bi bilo prilagođeno deci sa smetnjama u razvoju, kupovina prečišćivača vazduha za obdanište i vrtiće, bolja edukacija učenika osnovnih i srednjih škola o ekologiji, izrada stručne studije saobraćaja u cilju smanjenja zagađenja životne sredine, podsticanje stručnjaka da kritički učestvuju u aktivnostima unapređenja ekoloških aktivnosti u gradu, postavljanje informativnih tabli, sadnja zimzelenog drveća, zabrana kotlarnica na ugalj, te obavezna ugradnja separatora u garažama za prepumpne jame.

Iz NVO “Svetionik” zahtevali su veću transparentnost ekoloških aktivnosti Odeljenja, te sugestije o načinu pošumljavanja i ozelenjavanja grada.

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novog Pazara Ivan Milanović kazao je da su predlozi konstruktivni i da su neki već realizovani.

“Gradonačelnik nam je odobrio postavljanje još jedne automatske merne stanice za merenje kvaliteta vazduha, koje nisu baš jeftine. Imali smo i projekat da se još na tri škole u gradu postave merni uređaji. One su postavljene u osnovnoj školi na Dojeviću, OŠ “Meša Selimović” i OŠ “Tršo” i one su već u funkciji, ali mi nismo sprovodili projekat, pa smo podatke dobili ovih dana”, kazao je Milanović.

Remzija Dražanin iz Odeljenja za zaštitu životne sredine najavila da će grad ove godine rešiti problem zagađenja vazduha koji nastaje sagorevanjem tekstilnog otpada.

“JKP ‘Gradska čistoća’ će ove godine dobiti sredstva za kupovinu vozila koje će da sakuplja otpad od tekstilnih proizvođača. U septembru kreće potpisivanje ugovora tog javnog preduzeća sa tekstilnim proizvođačima. Taj otpad bi se predavao ‘Gradskoj čistoći’, skladištio u reciklažnom centru i dalje predavao operateru. Mi moramo i za druge vrste otpada da idemo istim putem”, kazala je Dražanin.

Budžetom Novog Pazara za 2023. godinu, predviđeno je 19 miliona dinara za unapređenje životne sredine.

Predlozi građana biće upotrebeljeni za izradu Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, a za njegovu realizaciju potrebna je saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine.