Na čelu kolone koja se uputila ka spomeniku Caru Nikolaju II Romanovu prekoputa predsedništva, organizatori su istakli veliki transparent sa natpisom “Ne kapitulaciji”, čime simbolično ukazuju da prihvatanje evropskog plana za Kosovo predstavlja izdaju nacionalnog interesa.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski rekla je prethodno novinarima da će šetnja, kao i samo okupljanje, biti mirni i dostojanstveni, te optužila vlast da su sprečavali na razne načine dolazak autobusa s njihovim pristalicama u Beograd.

Ona je kazala i da okupljeni danas podsećaju godišnjice martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, te ponovo pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potpuno i bezuslovno odbije evropski plan za Kosovo.

Đurđević Stamenkovski je rekla i da su organizatori okupljanja dobili informacije da “režim priprema svoje grupe jurišnika i huligana kako bi kompromitovao skup”.

Ona je nazvala današnji skup i velikim nacionalnim okupljanjem za odbranu Kosova i Metohije i istakla da se toga “režim uplašio”.

“Mi branimo Kosovo i Metohiju i Ustav Srbije, a režim svoj rejting”, rekla je predsednica Zavetnika, što su okupljeni propratili uzvicima “Srbija, Srbija” i “Kosovo je Srbija”.

Organizotori su najavili i da će ispred spomenika caru Nikolaju II Romanovu govoriti i o svojim budućim aktivnostima i da ih neće uplašiti, kako su naveli, targetiranje i pretnje režima od prethodnih dana.

Skup obezbeđuje redarska služba organizatora skupa, dok je saobraćaj obustavljen i uz pomoć policije u ulicama kojima se kreće kolona.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *