Na čelu kolone koja se uputila ka spomeniku Caru Nikolaju II Romanovu prekoputa predsedništva, organizatori su istakli veliki transparent sa natpisom “Ne kapitulaciji”, čime simbolično ukazuju da prihvatanje evropskog plana za Kosovo predstavlja izdaju nacionalnog interesa.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski rekla je prethodno novinarima da će šetnja, kao i samo okupljanje, biti mirni i dostojanstveni, te optužila vlast da su sprečavali na razne načine dolazak autobusa s njihovim pristalicama u Beograd.

Ona je kazala i da okupljeni danas podsećaju godišnjice martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, te ponovo pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potpuno i bezuslovno odbije evropski plan za Kosovo.

Đurđević Stamenkovski je rekla i da su organizatori okupljanja dobili informacije da “režim priprema svoje grupe jurišnika i huligana kako bi kompromitovao skup”.

Ona je nazvala današnji skup i velikim nacionalnim okupljanjem za odbranu Kosova i Metohije i istakla da se toga “režim uplašio”.

“Mi branimo Kosovo i Metohiju i Ustav Srbije, a režim svoj rejting”, rekla je predsednica Zavetnika, što su okupljeni propratili uzvicima “Srbija, Srbija” i “Kosovo je Srbija”.

Organizotori su najavili i da će ispred spomenika caru Nikolaju II Romanovu govoriti i o svojim budućim aktivnostima i da ih neće uplašiti, kako su naveli, targetiranje i pretnje režima od prethodnih dana.

Skup obezbeđuje redarska služba organizatora skupa, dok je saobraćaj obustavljen i uz pomoć policije u ulicama kojima se kreće kolona.

Zavetnici: Vlast će pokušati da tokom protesta ubaci svoje jurišnike da započinju tuče

Organizatori demonstracija protiv evropskog plana za Kosovo upozorili su da “vlast planira” večeras da upotrebi sva nelegitimna sredstva “kako bi kompromitovala miran i dostojanstven skup na koji je pozvala državotvorna opozicija.

Stranka Zavetnici, koja je jedan od organizatora skupa, saopštila je da prema njihovim saznanjima vlast namerava da “na sve moguće načine u redove okupljenih građana ubaci svoje jurišnike čiji je zadatak da zapodenu nerede, tuču i haos”.

“Ovom prilikom podsećamo da četiri parlamentarne stranke, kao i ostali organizatori današnjeg skupa, ni na koji način ne žele bilo kakve nerede na ulicama Beograda”, navedeno je u saopštenju uz ocenu da od potencijalnih nereda na ulicama glavnog grada danas jedino može da ima koristi Srpska napredna stranka.

Zavetnici su u saopštenju istakli da takvu metodologiju koriste režimi na izdisaju, u nameri da sačuvaju svoje političke pozicije i duboko poljuljan politički rejting, i da je rast represije podstaknut rastom panike i straha u redovima naprednjaka.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *