„Nema nikakvog opravdanja da se antiteroristički zahvati, primereni savladavanju naoružanog masovnog ubice, primenjuju na gradjanima koji protestuju zbog usvajanja generalnog urbanističkog plana jednog grada“, navedeno je u saopštenju Gradjanskog preokreta.

Gradjanski preokret ocenio je da je nasilje u Novom Sadu bila posledica nespremnosti aktuelne vlasti da praktikuje demokratiju.

„Karakter aktuenog režima vidi se i po sve češćem fizičkom obračunu s neistomišljenicima i terenskoj saradnji policije s batinašima iz kriminalnih krugova“, navedeno je.

MUP: Lažni navodi odredjenih medija i političara da je policija vršila nasilje nad demonstrantima

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ocenilo je danas kao lažne navode odredjenih medija, političara i nevladinih organizacija, da je policija vršila nasilje nad demonstrantima u Novom Sadu.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je medju demonstrantima „najmanje bilo Novosadjana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova“ i ocenilo da svi navodi imaju za cilj „jedino da naruše ugled pripadnika MUP-a i te institucije“.

„Juče je zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije nasilna grupa demonstranata koju su činili i politički aktivisti, sprečena da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede“, dodaje se u saopštenju.

MUP navodi da su pripadnici policije „sačuvali stabilan javni red i mir i pored toga što su demonstranti iskazivali nasilje prema njima tako što su ih gadjali kamenicama, flašama, udarali ih raznim predmetima, polivali zelenom farbom i upućivali najpogrdnije psovke“.

„Policija će uprkos brojnim napadima i brojnim lažima izrečenim na njihov rad, počevši od one laži da nehumano postupa prema migrantima, pa sve do ove najnovije da je vršila nasilje nad demonstrantima, nastaviti da svoj posao radi odgovorno, efikasno, savesno, u skladu sa zakonom, da čuva javni red i mir i da štiti gradjane i poredak“, piše u saopštenju.