“Neće to biti 23. juna. Daćemo sebi vremena da prođemo kroz parlamentarne izbore. Ali, kupanja će svakako biti pre Igara”, izjavila je Idalgo.

Još pre iznenadnog raspuštanja Skupštine koje je u nedelju objavio predsednik Francuske Emanuel Makron, 23. jun više nije bio relevantan za kupanje gradonačelnice zbog “obilnih kiša u maju i veoma jakog toka reke”, ukazala je gradska uprava početkom juna.

Ceremonija otvaranja Igara koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta, biće na Seni, a u vodi te reke u čije čišćenje su uložene 1,4 milijarde evra, uskočiće takmičari u triatlonu, plivačkom maratonu i paratriatlonu.

Ali, ipak ostaje neizvesnost za održavanje olimpijskih takmičenja na Seni zbog kvaliteta njene vode koji još od 2023. ne odgovara evropskim standardima zbog obilja dve fekalne bakterije u njoj što se svakodnevno proverava.

Nedavno je počelo korišćenje “retenzija”  – bazena za zadržavanje kišnice i otpadnih voda, ali u slučaju jake kiše neprečišćena voda može da se prelije iz njih u reku i donese zagađenje koje bi onemogućilo kupanje.

Za leto 2025. godine u Parizu je planirano otvaraje tri javna kupališta na Seni, od kojih jednog nedaleko od Ajfelove kule.