Grbović je posle sastanka sa Lajčakom saopštio da je “kristalno jasno da je postala politički nemoguća pozicija zalagati se za ulazak Srbije u EU, a biti protiv sporazuma iza kojeg stoje sve članice EU kao i SAD”.

“Izrazio sam nadu da će svi politički akteri biti upoznati sa sadržinom implementacionih aneksa pre sastanka u Ohridu 18. marta, jer je dosadašnja praksa samo produbila nepoverenje i udaljila nas od neophodnog konsenzusa za rešavanje ovog problema”, rekao je Grbović u saopštenju.

Grbović je ocenio da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pre 18. maja treba da sazove kolegijum parlamenta kojem će predsednik Aleksandar Vučić predstaviti dokument o kom će biti reči u Ohridu.

“Podvukao sam značaj formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine uz naglasak da prilikom njihovog usvajanja u Skupštini Kosova treba da se primeni princip dvostruke većine. To znači da za usvajanje tog predloga se osim apsolutne većine svih poslanika zahteva i većina poslanika iz manjinskih zajednica”, rekao je Grbović.

Ocenio je da bi se na taj način omogućio povratak predstavnika Srba u institucije, ali bi se sprečilo da se o nečemu što je od suštinskog značaja za život Srba odluka donese bez njihove saglasnosti.

“Imam očekivanje od EU koje svi građani Srbije koji veruju u evropsku budućnost dele da će u slučaju prihvatanja i sprovođenja ovog sporazuma Srbiji biti dat jasan signal da će proces integracija biti ubrzan”, naveo je Grbović.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *