“Posle analize dogadjaja koji su doveli do zastoja rada blokova u TENT-u u noći izmedju subote i nedelje, Milorad Grčić, v. d. direktora doneo je odluku o smeni odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su zbog propusta u radu smenjeni izvršni direktor za proizvodnju uglja Dejan Jevtić, direktor proizvodnje uglja u RB “Kolubara” Milan Mišković, izvršni direktor za proizvodnju energije Savo Bezmarević i direktor proizvodnje energije u ogranku TENT Goran Lukić.
“Do sada je utvrdjeno da je do problema došlo na više nivoa, u “Kolubari” je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo. Takav ugalj nije smeo da bude upotrebljen u blokovima
termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca”, navedeno je u saopštenju.

Grčić je ocenio da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru EPS-a, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za nedopustive greške u radu.

Zbog svih nerazjašnjenih okolnosti koje su, kako je naveo, izazvale zastoj u sistemu EPS-a zatražiće pomoć u daljoj istrazi od MUP-a i bezbednosnih službi, kako ne bi došlo do eventualnih novih propusta ili namernih grešaka u radu.

Grčić se, kako je navedeno, zahvalio svim radnicima koji danonoćno rade na ispravljanju ovih propusta i podizanju proizvodnje.