Grčka RTV SKAI je danas prenela da su lideri Argentine, Austrije, Bugarske, Brazila, Kanade, Kolumbije, Danske i Francuske zajedničkom izjavom podržali predlog američkog predsednika Džozefa Bajdena za prekid vatre u Pojasu Gaze, a pridružili su im se Nemačka, Poljska, Portugalija, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland i Velika Britanija.

U zajedničkoj izjavi su rekli da “kao lideri država duboko zabrinuti za Hamasove taoce u Gazi, uključujući mnoge naše državljane, u potpunosti podržavamo inicijativu za sporazum o prekidu vatre i oslobađanje talaca sada, kao što je naveo predsednik Bajden 31. maja 2024”.

Dalje kažu da “nema vremena za gubljenje” i “pozivaju Hamas da prihvati sporazum da bi Izrael mogao da krene napred i počne proces oslobađanja (talaca) naših građana”.

“Napominjemo da će ovaj sporazum dovesti do trenutnog prekida vatre i rekonstrukcije Gaze, uz istovremeno pružanje bezbednosnih garancija za Izraelce i Palestince i mogućnosti za trajniji dugoročni mir i rešenje s dve države” – piše u izjavi.

Dalje se kaže da “u ovom ključnom trenutku pozivamo lidere Izraela, kao i Hamasa, da naprave konačne kompromise neophodne za zaključenje sporazuma i donesu olakšanje i porodicama naših talaca i porodicama sa obe strane ovog užasnog sukoba među kojima su i nenaoružani civili”.

“Vreme je da se taj rat završi, a ovaj sporazum je neophodna polazna tačka za to” – piše u izjavi, prenela je RTV SKAI.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *