Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, to će biti prva tranša jer je predvidjeno da se u Ukrajinu pošalje ukupno 40 vozila BMP-1, koje je Grčka kupila polovne takodje od Nemačke početkom 90-ih godina, po veoma povoljnim uslovima sa stokova viška oružja nasledjenog od Istočne Nemačke.

“Oko pitanja statusa BMP-1 bilo je kontroverzi jer je grčki Generalštab tražio da se zamene sa ekvivalentnom tehnikom, jer se ne želi dozvoliti slabljenje borbene gotovosti grčke vojske u dobra krize. Naime, BMP-1 su deo tehnike iz inventara jedinica razmeštenih na ostrvima Egejskog mora koja su isutrena prema turskoj obali”, piše u tekstu.

Kao zamenu za BMP-1, koji su dobro poznati ukrajinskoj vojsci i odmah mogu da se pošalju na prvu liniju, Grci su dobili nemačka borbena vozila pešadije Marder 1A3.

“Radi se o polovnoj tehnici koja je prvo morala na remont. Posao je završen i 16. oktobra prvih šest vozila stigla su u Grčku. Prva četa od 14 BMP-1 već je bila pripremljena za prevoz i objavljeno je da je 21. oktobra krenula za Ukrajinu. Kada 40 Mardera 1A3 stigne do Grčke i svih 40 BMP-1 biće prosledjeno na ratište Ukrajine”, navodi se.

U ukrajinskim mehanizovanim jedinicama osnovno sredstvo tehnike su borbena vozila pešadije BMP-1 i BMP-2 nasledjena iz vremena Sovjetskog Saveza. Takodje, na ruskoj strani su to najbrojnija vozila u raznim modernizovanim varijantama.

U naoružanje sovjetske armije BMP-1 uveden je 1966. godine i masovno je izradjivan do 1982. godine. Kasnije su korisnici ulagali u usavršavanje tih vozila prema proceni potreba.

Grčka vojska je na deo vozila umesto turele sa poluautomatskim topom kalibra 73 milimetra ugradila dvocevni protivavionski top ZU-23-2 kalibra 23 mm. On je na obrtnoj tureli, ali zaštićenoj samo sa bokova.

Grčka je početkom 1990-tih iz Nemačke nabavila 501 BMP-1 po ceni od 50.000 maraka za komad i 306 orudja ZU-23-2. To je bio deo velikog posla transfera viškova. Sada Grčka deo tih sredstava ratne tehnike prepušta Ukrajini.

Prikupljanje starih borbenih vozila pešadije BMP-1 i BMP-2 od Poljske do Grčke je prema proceni NATO, za sada, pogodno rešenje za brzu popunu ukrajinskih snaga jer za njih nije potrebna dodatna obuka.