“Dekonstrukcija zločinačke organizacije” postignuta je u saradnji sa američkom službom DEA, a učestvovala je i grčka antiteroristička jedinica, služba za uklanjanje eksplozivnih naprava i druge.

U utorak, 13. decembra, u Atini je uhapšeno ukupno 11 osoba, među kojima devet pripadnika bande. Šest su stranci, starosti između 26 i 47 godina, tri Grka i dve Grkinje.

Uhapšeni su optuženi za krivična dela članstvo i učešće u kriminalnoj organizaciji, proizvodnju i posedovanje eksploziva, falsifikovanje uverenja i za kršenje zakona o drogi i oružju.

Po informacijama, u bandi su glavni bili Srbi i Hrvati – piše “Efimerida”.

Jedan četrdesetpetogodišnji hrvatski kriminalac, zaslužan za više od 50 pljački, putovao je sa slovenačkim pasošem i obezbedjivao je kontakte. U bandi su bili i 40-godišnji Hrvat, kao i 47-godišnji Srbin koji je osuđen na više od 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva, ali nije navedeno gde.

Što se Grka tiče, reč je o 31-godišnjem vaspitaču, učitelju u osnovnoj školi, koji je dilovao drogu i njegovoj 28-godišnjoj supruzi, takođe učiteljici. U bandi je bio i 28-godišnji Kipranin.

“Reč je o kriminalnoj organizaciji čiji su pripadnici imali ‘bogatu’ kriminalnu prošlost, dok se iz metodologije delovanja, količine zaplenjene droge i njihovih preduzetih mera bezbednosti procenjuje da su ostvarili nezakonit prihod od najmanje 250.000 evra”, naglasio je direktor Uprave za bezbednost oblasti Atike, brigadni general policije, Dimitris Davalos.

Tokom pretresa, pored droge i oružja, nađeni su i eksploziv TNT, oprema za proizvodnju eksploziva i lažne lične karte.

Grčka policija kaže da ti nalazi u kombinaciji s teškom kriminalnom prošlošću pripadnika bande, proširuju istragu na nivo međunarodne saradnje s drugim organima gonjenja da bi se istražio čitav niz kriminalnih dela.

Kako je saopšteno, u kućama i stanovima u Atini je nađeno 20.480 grama prerađenog kanabisa, 6.517 grama sirovog kanabisa, 194,3 grama kokaina.

Napominje se da je većina pripadnika te zločinačke organizacije u prošlosti hapšena zbog raznih zločina, zaključuje atinski list.