„Bitka za Ukrajinu nije samo jedan u nizu događaja na međunarodnoj sceni. Mi danas Ukrajini dugujemo da sprečimo bilo kakav svršeni čin koji bi sutra mogao da inicira neki novi podstrekač“, rekao je Micotakis obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta.

On je rekao da misli na „konstanto agresivno ponašanje Turske“.

Tenzije u odnosima Grčke i Turske, koje su obe članice NATO, u protekle dve godine rastu. Dve zemlje već decenijama vode spor oko niza pitanja, uključujući pravo na eksploataciju energenata u istočnoj oblasti Sredozemnog mora i teritorije u Egejskom moru.

U središtu nedavnih sporova Grčke i Turske bila su ostrva blizu turske obale. Ankara je optužila Atinu da vojnim prisustvom na tim ostrvima krši sporazume. Grčka je odgovorila da poštuje međunarodno pravo i da samo brani svoja ostrva od neprijateljskog stava Turske.

„Jedna stvar je izvesna, ne trebaju nam novi revizionizam i obnova imperijalnih fantazija. I još jedna stvar je izvesna, Grčka neće tolerisati nikakvo dovođenje u pitanju njenog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.“, rekao je Micotakis.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Grčku prošlog petka za narušavanje turskog vazdušnog prostora.

„Mi ne želimo da ratujemo sa Grčkom, da idemo u rat. Ali Grčka ne održava svoja obećanja“, rekao je Erdogan, optuživši Grčku da je 147 puta upala u vazdušni prostor Turske.