Raspravno veće utvrdilo je da tužioci nisu dokazali krivicu optuženih za tačku optužnice koja ih je teretila za odmazdu nad svedocima.

Kako je rekao predsedavajući sudija Čarls Smit (Charles Smith), Gucati i Haradinaj osudjeni su zbog toga što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. i u „više od 20 nastupa u medijima“ objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Sud – čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova – utvrdio je „u ime naroda Kosova“ da su Gucati i Haradinaj „s direktnom namerom“ da sud opstruišu, a svedoke uznemire i zastraše „obelodanili imena i lične podatke stotina svedoka“, koje su nazivali „izdajnicima, špijunima, lažovima i kolaborantima“.

Da su Gucati i Haradinaj postupali „drsko i bezobzirno“, sud je utvrdio na osnovu njihovih izjava da „svedoci sada znaju da svi znaju ko su oni i da ih, stoga, niko ne može zaštititi“, rekao je sudija Smit.

Presudom je utvrdjeno da su mnogi svedoci bili uznemireni i uplašeni pošto su Gucati i Haradinaj njihove identitete otkrili javnosti. U dva slučaja, svedoci su, zbog ugrožene bezbednosti, morali biti i preseljeni.

Sudija Smit naznačio je da je to predstavljalo „ozbiljnu pretnju“ naročito u klimi uznemiravanja i zastrašivanja svedoka koja dugo vlada na Kosovu i protiv koje se borio i Haški tribunal.

Postupanje Gucatija i Haradinaja bilo je sračunato na „izazivanje straha kod svedoka“ kako bi se sprečio „efikasni krivični progon pripadnika OVK“ pred sudom u Hagu, zaključilo je raspravno veće.

„Bez svedoka nema ni sudjenja“, sažeo je cilj optuženih sudija Smit.

Gucati i Haradinaj su, po presudi, jasno izrazili svoju nameru da sud ometaju nazivajući ga „bezvrednim, jednonacionalnim i pristrasnim“ i obećavajući da će nastaviti da objavljuju poverljive sudske dokumente, uprkos zabrani.

Kako je rekao sudija Smit, raspravno veće odbacilo je kao neosnovanu odbranu Gucatija i Haradinaja da su delovali „u interesu javnosti“, da su bili „uzbunjivači“, kao i njihovu tvrdnju da im je tužilaštvo postavilo „klopku“.

U završnoj reči, sredinom marta, tužioci su zatražili su da Gucati i Haradinaj budu osudjeni na po šest godina zatvora i na po 100 evra globe.

Branioci su od suda zatražili da obojicu optuženih oslobodi, zato što, po njima, tužioci nisu dokazali da su Gucati i Haradinaj počinili krivična dela.

Gucati i Haradinaj imaju pravo da se žale na prvu presudu koju su Specijalizovana veća Kosova izrekla od osnivanja 2015. godine.

Pored predsedavajućeg Smita, u veću koje je izreklo presudu su još sudije Ginel Metro (Guenael Mettraux) iz Švajcarske, Kristof Bart (Cristoph Barthe) iz Nemačke i rezervni sudija Fergal Gejnor (Gaynor) iz Irske.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda u Sheveningenu (Scheveningen) od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Sudjenje Gucatiju i Haradinaju počelo je 7. oktobra 2021, a tužioci su izvodjenje dokaza okončali 10. novembra prošle godine.

Zahtev obe odbrane za oslobadjanje optuženih, raspravno veće je odbilo 26. novembra.

Odbrane Gucatija i Haradinaja izvodile su dokaze od 15. decembra do 2. februara ove godine.

Završne reči optužbe i odbrane, sudije su saslušale od 14. do 18. marta.

Reakcije veterana OVK: Skandalozna odluka Specijalnog suda o Gucatiju i Haradinaju

Vršilac dužnosti predsednika Organizacije veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku ocenio je „skandaloznom“ odluku Specijalnog suda kojom su bivši pripadnici OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj osudjeni na po četiri i po godine zatvora.
„Ovaj sud ne poznajemo i nikada ga nismo poznavali. Učinićemo sve da sprečimo njegovo funkcionisanje, jer ovaj sud ne goni ratne zločine, već samo Albance, jer ako sudi za ratne zločine treba da sudi masakre i zločine koje je izvršila Srbija na Kosovu. Šteta je što poslanici Kosova odobravaju politički sud, a ni sada poslanici ne preduzimaju mere protiv ovog pseudo-suda“, naveo je Kljinaku.

Upitan da li će protestvovati zbog te odluke suda, kazao je da će se konsultovati sa Gucatijem i Haradinajem i onda odlučiti, ali je naglasio da su u dosadašnjim kontaktima njih dvojica zahtevali da ne bude protesta.

Kljinaku je rekao da su očekivali da će odluka suda biti upravo takva, jer, prema njegovim rečima, radi se o „političkom sudu“.

Haradinajeva supruga: Očekivali smo ovakvu presudu, Specijalni sud je nepravedan i rasistički

Supruga danas osudjenog potpredsednika Organizacije veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasima Haradinaja, Džejlana izjavila je da su očekivali takvu odluku suda i ocenila da je Specijalni sud „nepravedan i rasistički“.
„Ova odluka je za mene bila očekivana, pošto je Nasim od početka nepravedno pritvoren, ništa drugo nisam očekivao. Ovaj sud je nepravedan i veoma rasistički, danas se pokazalo“, kazala je ona za kablovsku televiziju Kanal 10.

Rekla je da se danas u sedam sati čula sa suprugom koji je, kako je objasnila, bio miran i očekivao takvu odluku suda.

„Da se ​​dogodilo suprotno, ja i on bi bili iznenadjeni. Teško je, ali navikli smo da se nosimo sa ovakvim stvarima. Činilo mi se kao da Srbija osudjuje. Nasimi mi je rekao – ‘za mene je važno da Kosovo bude dobro, da ljudi budu dobri, da je domovina dobra’. Ni ja ni on nismo nimalo zabrinuti (zbog presude) kada je domovina u pitanju“, kazala je ona

Specijalni sud je danas osudio najviše zvaničnike Organizacije veterana bivše OVK Husi Gucatija i Nasima Haradinaja na po četiri i po godine zatvora.