Kompanija Gugl (Google) obeležila je danas 101. rođendan glumice Hedi Lamar koja je svojevremeno opisivana kao “najlepša žena na svetu”, ali i doprinela razvoju tehnologije za vaj-faj (Wi-Fi), Dži-Pi-Es (GPS) i blutut (Bluetooth).

Rođendan Hedi Lamar, koja ima poseban status u Guglu, ta tehnološka kompanija je obeležila takozvanim “gugl dudl” (Google Doodle), animacijom na početnoj strani pretraživača.

“Volimo da istaknemo mnoge dobre priče o dostignućima žena u nauci i tehnologiji”, rekla je Dženifer Hom iz Gugla, dodajući da glumica i izumiteljka ima “neku vrstu mitskog statusa” u Guglu.

Hedi Lamar je rođena kao Hedvid Eva Marija Kisler u Austriji 2014. godine. U jednom od svojih prvih uloga u češkom filmu “Ekstaza” iz 1933. pojavila se bez odeće i odglumila prvi ženski orgazam u nekom nepornografskom filmu.

U Holivudu je glumila uz neke od najvećih zvezda poput Spensera Trejsija, Klerka Gejbla i Džimija Stjuarta.

Tokom Drugog svetskog rata je zbog zabrinutosti oko napada nacističke Nemačke na podmornice, s kompozitorom Džordžom Antejlom počela je da radi na uređaju za “tajne komunikacije”. Njihov izum je koristila američka mornarica 60-ih godina.

Bežična komunikacija koju je Hedi Lamar osmislila tokom Drugog svetskog rata i danas se koristi za vaj-faj (Wi-Fi), Dži-Pi-Es (GPS) i blutut (Bluetooth).