Guglov (Google) program Alfago (AlphaGo) pobedio je danas južnokorejskog šampiona u igri go Lija Sedola u prvom od pet predvidjenih mečeva.
Pobeda Alfagoa u staroj kineskoj igri je novi napredak veštačke inteligencije, pošto je program savladao jednu od najsloženijih i kompleksnijih igara koje postoje.
Komentatori koji su pratili duel kažu da je meč bio neizvestan do samog kraja, kao i da su i Alfago i Li grešili.
Lijev poraz je bio iznenadjenje za mnoge Južnokoreance i ljubitelje igre go. Tridesetrogodišnji šampion je pre dve nedelje bio uveren da će odneti ubedljivu pobedu, mada je dan pre meča bio manje optimističan.
Li je rekao da je strategija Alfagoa bila “odlična” i da je bio iznenadjen nekonvencionalnim potezima koje čovek nikada ne bi odigrao.
Južnokorejski majstor goa Ju Čang Hjuk je rekao da je poraz šamiona od kompjuterskog programa bio šok.
“Uopšte nije igrao kao čovek”, rekao je stručnjak za go Kim Sung Rjong.
Stotine hiljada ljudi su pratili duel uživo na televiziji i Jutjubu.
Ajk-Bi-Emov (IBM) računar Dip blu (Deep Blue) 1997. prvi put je pobedio šahovskog šampiona Garija Kasparov čime je go ostao jedina igra u kojoj kompjuteri nisu bolji.
Vrhunski igrači goa se oslanjaju na intuiciju kada biraju neku od skoro beskonalčnog broja pozicija na tabli, zbog čega je veštačka inteligencija bila u teškom položaju.
Stručnjaci za veštačku inteligenciju su predvidjali da će biti potrebno makar deset godina da kompjuteri pobede šampione u gou, ali se to promenilo kada je Alfago prošle godine savladao evropskog šamiona u toj igri.
Go je igra za koju kažu da je nastala dve hiljade godina pre nove ere u Kini. Igrači sa belim i crnim žetonima nastoje da zauzmu što veću teritoriju na površini koja ima 361 polje, uz bezbroj mogučih kombinacija.