U autorskom tekstu povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, Gutereš je naveo da se u svetlu globalnih izazova po demokratiju u pitanje dovode i uskraćuju prava žena nad njihovim telima i prava na samostalno odlučivanje o sopstvenim životima.

“Dva statistička podatka vrlo ilustrativno opisuju naš neuspeh. Svakih 10 minuta jednu ženu ili devojčicu usmrti član porodice ili intimni partner. Svaka dva minuta jedna žena umre tokom trudnoće ili porođaja. Većina takvih smrtnih slučajeva može se u potpunosti sprečiti”, naveo je Gutereš.

On je ukazao da je neophodno preokrenuti te “užasne trendove” i zauzeti se za živote i prava žena i devojčica, svuda.

Naveo je da je ove godine Međunarodni dan žena usredsređen na zatvaranje rodnog jaza u nauci, tehnologiji i inovacijama.

“Globalno gledano, pristup i korišćenje interneta je za 21 odsto verovatnije među muškarcima nego među ženama, a u zemljama s niskim dohotkom ta razlika je i preko 50 odsto. Ipak, čak su i najbogatije zemlje na gubitku zbog rodno-zasnovanih stereotipa i istorijske pristranosti. U tehnološkoj industriji, muškarci su dvostruko brojniji od žena. U polju veštačke inteligencije, taj odnos je pet prema jedan”, naveo je.

Gutereš je ukazao i da bi “sve trebalo da alarmiraju proizvodi i usluge koji su od samog početka utemeljeni u rodnoj nejednakosti i kao takvi digitalizuju patrijarhat i mizoginiju” i dodao da medicinske odluke koje se zasnivaju na podacima o muškim telima ne samo da mogu naštetiti ženama, već mogu biti i smrtonosne.

Naveo je da je diskriminacija žena u nauci i tehnologiji “posledica viševekovnog patrijarhata, diskriminacije i pogubnih stereotipa”, ukazavši da žene čine svega tri odsto dobitnika Nobelove nagrade u naučnim kategorijama od 1901. godine do danas.

“Žene na internetu – uključujući naučnice i novinarke – često su na meti seksističkog govora mržnje i zlostavljanja čija je namera da ih ućutkaju i posrame. Ali one neće biti ućutkane. Žene i devojčice svuda traže svoja prava, a njihove reči odjekuju širom sveta. Potrebna nam je akcija na više frontova kako bismo osigurali da žene i devojčice mogu da daju svoj puni doprinos globalnom znanju kroz nauku i tehnologiju”, napisao je Gutereš.

On je naveo da donosioci odluka svih vrsta moraju da pospeše učešće i liderstvo žena u nauci i tehnologiji, i kroz sistem kvota ako je neophodno, i ukazao da je potrebna i akcija radi stvaranja bezbednog digitalnog okruženja za žene i pozivanja na odgovornost kako počinilaca digitalnog nasilja, tako i digitalnih platformi koje im to omogućavaju.

“Ulaganje u žene i devojčice najsigurniji je način da se uzdignu svi ljudi, zajednice i zemlje, te da se ostvare ciljevi Agende za održivi razvoj do 2030. godine. Udružimo snage za inkluzivniji, pravedniji i prosperitetniji svet za žene i devojčice, muškarce i dečake, svuda”, napisao je Gutereš.