On je to rekao uoči jednonedeljnog skupa u švajcarskom alpskom gradu Interlakenu na kojem bi stručnjaci i zvaničnici iz celog sveta trebalo da završe poslednji od sedam izveštaja panela naučnika UN od Pariskog klimatskog sporazuma 2015.

Gutereš je, u video obraćanju delegatima, rekao da najnoviji izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) “nije mogao doći u bolje vreme”.

“Naš svet je na raskrsnici,  a naša planeta je na nišanu”, rekao je Gutereš i dodao da se svet približava tački bez povratka – prekoračenju međunarodno dogovorene granice globalnog zagrevanja od 1,5 stepeni.

Taj prag, dogovoren u Parizu pre skoro osam godina i meren u odnosu na prosečne temperature u predindustrijskim vremenima, postao je merilo za klimatske naučnike koji upozoravaju na opasnosti od sve toplije planete.

Gutereš je citirao nedavne izveštaje IPCC-a koji pokazuju da, iako su neki uticaji globalnog zagrevanja već neizbežni, “moguće je ograničiti globalno zagrevanje na 1,5 stepeni brzim i dubokim smanjenjem emisija u svim sektorima globalne ekonomije”.

Pojedini naučnici se ne slažu ističući da brzina kojom se gas staklene bašte upumpava u atmosferu čini nemogućim zadržavanje postavljene granice.

Šef UN je rekao da bi poslednji deo šestog ciklusa izveštavanja IPCC-a trebalo da pruži vladama “čvrste, iskrene, detaljne naučne smernice za donošenje ispravnih odluka za ljude i planetu” kada se okupe na godišnjoj svetskoj konferenciji o klimi u Dubaiju krajem godine.

Gutereš je naglasio da je ubrzanje postepenog ukidanja fosilnih goriva “teško, ali neophodno”.