Gutereš je na Generalnoj skupštini UN rekao da su eksperti koji su procenili stanje u svetu u 2023. godini, postavili sat Sudnjeg dana na 90 sekundi do ponoći, najbliže do sada “totalnoj globalnoj katastrofi”.

On je ukazao na rat u Ukrajini, “bezizlaznu klimatsku katastrofu”, rastuću nuklearnu pretnju, širenje jaza između bogatih i siromašnih i na “epske geopolitičke podele” koje potkopavaju “globalnu solidarnost i poverenje”.

U opširnom obraćanju Gutereš je pozvao 193 članice UN da promene gledište o donošenju odluka sa kratkoročnog razmišljanja koje je nazvao “neodgovornim” i “nemoralnim”, na posmatranje šta će se sutra dogoditi i da smesta deluju.

On je rekao da se ove godine navršava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i da to treba da bude podsetnik da su temelji neotuđivih prava svih ljudi “sloboda, pravda i mir”.

Gutereš je kazao da promena koja je potrebna danas, mora početi mirom, i to od Ukrajine, gde se kako je rekao izledi za mir stalno smanjuju, a šanse za dalju eskalaciju i prolivanje krvi rastu.

“Plašim se da svet ne hoda u snu ka širem ratu, već da to radi širom otvorenih očiju”, rekao je Gutereš.

Prema njegovim rečima svet mora više da radi na miru, ne samo u Ukrajini, već i u decenijama dugom izraelsko-palestinskom sukobu, u Avganistanu, i regionu Sahela u Africi, a potrebni su i pojačani mirovni napori u Mjanmaru i na Haitiju.

Generalni sekretar UN rekao je da je vreme da se sve zemlje ponovo obavežu na Povelju UN, koja poziva na mirno rešavanje sporova, na novi fokus na sprečavanje sukoba i na pomirenje.