U izveštaju za period od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023. godine, o kojem će sutra u Njujorku raspravljati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), Gutereš je naveo da će konstruktivan angažman na sveobuhvatnoj primeni Sporazuma biti neophodan za očuvanje stabilnosti i sprečavanje obnove tenzija i sukoba.

Naveo je da podstiče veće uključivanje žena, mladih i drugih aktera civilnog društva u procese povezane sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

“Strane su se potpuno obavezale da će poštovati sve članove Sporazuma i ispuniti sve obaveze na svrsishodan način i u dobroj veri. Ovo je utoliko važnije jer su dešavanja tokom posmatranog perioda dovela tenzije do nivoa krize, rezultirajući najozbiljnijim nazadovanjem od početka procesa dijaloga 2011. godine”, napisao je Gutereš.

U izveštaju, koji će na sutrašnjoj sednici predstaviti šefica Unmika Karolin Zijade, Gutereš je dodao da su “pojačana i zapaljiva retorika na svim stranama, postavljanje barikada na putevima, višestruki bezbednosni incidenti i protesti na severu Kosova povećali rizik od nasilja”.

“Incidenti etničke prirode, upotreba vatrenog oružja i povrede, i među civilima i među pripadnicima kosovske policije, kao i očigledno targetiranje novinara i međunarodnih bezbednosnih aktera, bili su posebno zabrinjavajući. Sve strane treba da budu uzdržane i da osiguraju da svi sporovi budu rešavani mirno kroz dijalog, a ne uz eskalaciju”, napisao je Gutereš.

U izveštaju, koji ne obuhvata prošlonedeljne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, Gutereš je naveo da je dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine “ključan za stvaranje uslova za povratak predstavnika kosovskih Srba u kosovske institucije na severu Kosova”.

Na sutrašnjoj sednici SB UN o radu Unmika, koja počinje u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, i Srbiju i Kosovo će predstavljati ministri spoljnih poslova, Ivica Dačić i Donika Gervala Švarc.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sednice SB UN o Kosovu, a od 2020. po dve sednice godišnje.