Halačeva je, posle sastanka sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem izjavila da EU već dugo vremena Novom Pazaru pruža podršku koja se zasniva na principima razvoja zajednice i dobrobiti života građana.

„Naročito je reč o projektima u oblastima socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i prevencije poplava jer vidimo da su poplave ono što posebno utiče na život građana Novog Pazara. EU je podržala i brojne projekte kao što su izrada Planova kvaliteta vazduha i upravljanja otpadom, kao i Razvojni plan grada“,kazala je Halačeva.

Dodala je da postoji mogućnost da „već tokom naredne godine u Novom Pazaru bude otvorena Evropska kuća“, te da je sa gradonačelnikom razgovarala i o mogućoj lokaciji.

Ambasadorka Belgije Keti Bugenhut dodala je da joj je „drago što je Novi Pazar živ grad i što se u njemu dešava i realizuje jako puno stvari“.

„Saznala sam od gradonačelnika da se dijaspora jako puno trudi da ulaže u ovaj grad i da na taj način podržava razvoj ekonomije. Koliko vidim ovaj grad ima želju da postane deo EU i drago nam je zbog toga“, naglasila je Bugenhut.

Biševac je zahvalio predstavnicima EU i Belgije na realizaciji sprovedenih projekata koji za cilj imaju “poboljšanje kvaliteta života građana u različitim oblastima“.

„Realizovani su brojni projekti u oblasti zdravstva, kao što je izgradnja zgrade Hitne pomoći, izgradnja brana za zaštitu od elementarnih nepogoda, kao i pomoć u izgradnji inovacionog centra“, podsetio je Biševac.

Nakon sastanka, na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru predstavljen je projekat „EU za tebe“.