Roman novopazarskog književnika i novinara Enesa Halilovića “Ljudi bez grobova” jedan je od sedam finalista koji su ušli u uži izbor za NIN-ovu nagradu godine.

To je priča o Semiru Numiću, momku čiji je život obeležen nasilnim smrtima i nemaštinom, ali koji se uprkos tome, žilav i pametan, posvećen i vredan, probija kroz život ispunjen mukom i nepravdom.

Kako je saopštio NIN, osim Halilovića uži izbor čine i Vladan Matijević sa romanom Sloboda govora, Darko Cvijetić – Što na podu spavaš, Svetislav Basara Kontraendorfin, Savo Stijepović – Prekrasne ruševine, Bojan Savić Ostojić – Ništa nije ničije i Ognjen Spahić – Pod oba sunca.

U žiriju za ovu nagradu su književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Kukić, književnik Ivan Milenković, pesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić.

Ime dobitnika ovogodišnje nagrade biće poznat u ponedeljak, 25. januara.

Halilović je rođen 1977. godine u Novom Pazaru. Do sada je objavio više knjiga poezije, drama i kratkih priča, a dobitnik je i brojnih nagrada.

Pre nekoliko godina je, u izboru Narodne biblioteke Srbije, uvršten među 100 najboljih pisaca u novijoj istoriji Srbije.

A.Bajrović