Takvu odluku doneo je žiri u sastavu Slađana Ilić, Milo Lompar i Želidrag Nikčević, koji je ocenio da nas njome Halilović iznenađuje neobičnošću motiva, ali i umetničkim postupkom koji je u svakoj knjizi drugačiji.

Halilović je za radio Sto plus rekao da je veoma zadovoljan tim rukopisom, ali i iznenađen priznanjem koje nije očekivao.

„Nisam znao da je moja knjiga u konkurenciji i da se o njoj ozbiljno razmišlja kada je u pitanju ovo priznanje, ali drago mi je što je žiri bio jednoglasan. To je knjiga koja je dobro prihvaćena od književne publike i književne kritike i na kojoj sam ozbiljno radio nekoliko godina.Temeljni simbol ovog dela je sekvoja čija egzistencija traje hiljadama godina i u njemu je sadržano mnogo simbola i zagonetki“, dodao je Halilović.

Zbirka pesama „Sekvoja“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, nagrađena je krajem prošle godine priznanjem „Kočićevo pero“, a nedavno je izašla i u ponovljenom izdanju.

U konkurenciji stranaca, Veliku nagradu Ivo Andrić za 2002. godinu dobio je Sandro Veronezi iz Firence za roman “Kolibri”.

Nagrada će Haliloviću i Veroneziju biti dodeljena krajem juna ove godine.