Rukovodstvo Formule 1 je na početku sezone odlučilo da zabrani vozačima da nose nakit tokom trka.

Uoči trke u Majamiju početkom meseca FIA je obavestila Hamiltona da ima rok od dve trke da ukloni nakit, a britanski vozač rekao je da nema nameru da skine pirsinge. Taj rok ističe u nedelju, kada se vozi trka u Monaku.

Skaj je ranije danas preneo da FIA najverovatnije neće kazniti Hamiltona i da je produžila rok do kraja juna, kako bi omogućila više razgovora sa vozačima.

Hamilton uoči svake trke skida mindjuše, ali je teže ukloniti pirsing na nosu, pa je odlučio da to i ne radi.

„Mislim da je ovome posvećeno previše vremena i energije. Na to nisam koncentrisan ovog vikenda. Skidam nakit svaki put kada sam u bolidu i to ću nastaviti da radim, a prsten u nosu trenutno nije problem“, rekao je Hamilton, preneo je Skaj.

Sedmostruki svetski šampion dodao je da „o tome nije razmišljao“ i naveo: „Došao sam ovde kao ja i nastaviću tako da dolazim na trke“.

Pravila o nakitu uvedena su 2005. godine, ali se nisu sprovodila do ove sezone i trke u Australiji, kada je FIA navela da bi u slučaju neke nezgode „nakit mogao da ugrozi bezbednost vozača“.

I drugi vozači su se usprotivili tome, posebno oni koji nose burme ili verske simbole. Četvorostruki svetski šampion Sebastijan Fetel čak je nagovestio da je ovim pravilom Hamilton na meti, koji od svog debija u Formuli 1 2007. godine nosi nakit.

„To nije bio problem u prošlosti i nema razloga da bude sada“, naveo je Hamilton.

On je dodao da je pozitivna saradnja FIA i vozača.

„Pozitivno je to što saradjujemo i što su u ovom trenutku pomalo predusretljivi, ali ne bi trebalo ponavljati ovu stvar svakog vikenda. Definitivno ima važnijih stvari“, rekao je Hamilton.

Trka za Veliku nagradu Monaka vozi se u nedelju od 15 časova.