Jedan od osumnjičenih rekao je da su to učinili da bi u čitavom kraju nestalo struje kako bi mogli da provale u jednu firmu i ukradu novac, saopštile su danas američke vlasti.

Optuženi su za kovanje zavere radi oštećivanja energetskih postrojenja i posedovanje dve puške.

Za krivično delo kovanja zavere radi napada na električna kazna može se izreći kazna do 20 godina zatvora, a posedovanje neregistrovanog vatrenog oružja kažnjava se sa do 10 godina zatvora.

Kako se navodi, podaci s mobilnih telefona i drugi pokazuju da su obojica bila u četiri napadnute i oštećene trafo-stanice. Zbog tih napada je 25. decembra, baš za Božić, bez struje bilo više od 15.000 zgrada i preduzeća.

Sličan napad dogodio se ranije prošle godine i u Severnoj Karolini, kada su na meti bile dve trafo-stanice, i šteta je bila tolika da su potrošači danima bili bez električne energije.

Početkom novembra su u Vašingtonu i susednom Oregonu napadnute najmanje četiri trafo-stanice, a razlozi napada nisu objavljeni.

Zvaničnici u SAD u poslednje vreme traže da se ojača obezbedjenje elektroprivredne infrastrukture zbog opasnosti od domaćih terorističkih napada.