“Incidenti u poslednja dva-tri dana na severu su ozbiljni pokazatelji da može postojati scenario opstrukcije izbora na severu, sa posledicama po bezbednost na tom području. Odbijanje Srpske liste da učestvuje na tamošnjim lokalnim izborima odražava nespremnost srpske strane da primeni dogovor postignut u Briselu”, napisao je Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Ocenivši da Kosovo i Srbija hitno treba da počnu da ispunjavaju obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i ohridskog aneksa, Haradinaj je dodao da bi “predsednik Srbije trebalo da odustane od destruktivnosti i naredi svom narodu da odustane od nasilnih napada”.

Haradinaj je od EU i SAD zatražio da svojim mehanizmima zaštite ono što je postignuto Sporazumom o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, čiji su pokrovitelji.

“U suprotnom, izuzetna posvećenost svih strana u ovom sporazumu ostala bi besplodan napor. Ako sporazum ne odražava normalnost na terenu, njegovi efekti će biti zanemarljivi”, naveo je Haradinaj.

Pozvao je obe strane da budu “beskompromisne u svojoj rešenosti da uklone sve one koji ugrožavaju i sporazum i bezbednost”.

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu sinoć su zapaljena još tri automobila registrovana na RKS tablice, a preksinoć u Zubinom Potoku dva, čiji su vlasnici srpske nacionalnosti, saopštila je Policija Kosova.

Prema kosovskim medijima tokom 2022. godine na severu Kosova zapaljeno je najmanje 15 vozila.