“Kao što sam pomenuo ranije u kontekstu druge krize koja se dogodila ovde u Srbiji, ljudi treba da pažljivije slušaju jedni druge i da budu ljubazniji jedni prema drugima. I ne postoji bolje mesto na kome to može da se kaže nego u ovom centru čija je osnova tolerancija”, izjavio je Hil.

On je razgledao danas otvorenu izložb fotografija “Cveće – Europride 2022 kroz analogni objektiv” i pozvao sve da “budu bolji” bilo u politici bilo u svojim porodicama.

“Moram da priznam da me Centar podseća na prošlogodišnji Euro prajd u Beogradu koji je bio izuzetno važan dan. On podseća na probleme s kojima se ta zajednica suočava, ali koji se, ako smem da kažem, polako rešavaju”, rekao je ambasador.

Izložba fotografija posvećena položaju LGBT osoba u Srbiji, otvorena je u Beogradu povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Autor fotografija Filip Bojović, naveli su organizatori, odslikava realnost Beogradskog Prajda i njegovih ljudi, a na fotografijama su predstavljeni “i intimni i sirovi momenti volontera, iza bine, pored prijatelja, sa voćem, uz poljupce, stres, smeh, šminku i ponos”.

Na otvaranju izložbe šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žofre, podsetio je da je homoseksualnost kroz vekove stigmatizovana, a pripadnici tog seksualnog opredeljenja diskriminisani i dodao da kada pogleda ovu izložbu vidi mnogo pozitivnih momenata.

Žofre je u Prajd info centru rekao da se EU zalaže za toleranciju i demokratiju, a ne diskriminaciju bilo koje grupe u društvu kao i da pripadnici LGBT populacije dobiju svoja prava.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *