Policija je večeras posle  procenila da se u Tel Avivu okupilo oko 80.000 ljudi, preneli su izraelski mediji.

Demonstranti su se okupili na poziv organizacije koja se bori protiv korupcije, pod parolom spasavanja demokratije i sprečavanja promene političkog sistema koji postoji u Izraelu od 1948. godine.

Levičarske i partije centra, te savez arapskih stranaka Hadaš-Tal pozvale su Izraelce da demonstriraju najviše protiv reforme pravosudnog sistema koju je 4. januara predstavila vlada premijera Benjamina Netanjahua kome se sudi za korupciju u nekoliko slučajeva.

Oni takodje traže Netanjahuovu ostavku zbog optužbi za prevaru, zloupotrebu položaja i mito.

Demonstriraju i oni koji se protive izraelskom naseljavanju okupirane Zapadne obale i borci za prava LGBTQ zajednice jer u vladi ima ministara koji ne kriju da su homofobični.

Mnogi Izraelci su došli da demonstriraju sa porodicama, a kiša ih nije omela, javili su novinari Frans presa.

Demonstranti koji su se okupili na Trgu Habima nose transparente na kojima piše na hebrejskom i arapskom jeziku “Došlo je vreme da se sruši diktator”, “Vlada sramote”, “Nema demokratije s okupacijom”, “Bibi ( Netanajhuov nadimak) ne želi demokratiju nama nisu potrebni fašisti u Knesetu (parlamentu)”, i “Iran je ovde”, pored ostalog.

Demonstracije je podstakao Pokret crna zastava koji je podržavao dugu kampanju protesta protiv Netanjahua od jula 2020. do juna 2021. godine tražeći njegovu ostavku zbog korupcionaških skandala u koje je umešan.

Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, koji je najduže bio na funkciji premijera u istoriji Izraela smenjen je 2021. godine.

Smenila ga je koalicija od osam ideološki različitih partija koje je povezivala želja da to postignu.

Krajem decembra Netanjahuova nova vlada je položila zakletvu posle pobede na parlamentarnim izborima u novembru petim za četiri godine, što pokazuje podeljenost biračkog tela i unutrašnje neslaganje u izraelskom drušvu.

Bivši ministar odbrane Beni Ganc objavio je poziv na Tviteru da “svi Izraelci sa levice i desnice dodju i demonstriraju radi očuvanja izraelske demokratije, ocenivši da je to gradjanska dužnost prvog reda”.

Stotine ljudi okupilo se i oko predsedničke rezidencije u Jerusalimu mašući izraelskim zastavama, pozivajući presednika Isaka Hercoga da se pojavi. Demonstracije su održane i u Haifi.