Požar je počeo u petak popodne jugozapadno od parka blizu kalifornijskog grada Midpajns i do subote je zahvatio gotovo 38 kvadratnih kilometara rastinja, javila je Uprava Kalifornije za šume i zaštitu od požara, ili „Kal fajer“ (Cal Fire).

Požar je izbio dok su vatrogasci napredovali u borbi protiv drugog požara koji je goreo blizu džinovskih sekvoja u krajnje južnom delu Josemiti parka.

Juče su izdata naredjenja za evakuaciju više od 6.000 ljudi koji žive u delu koji se proteže više kilometara u retko naseljenoj ruralnoj oblasti, rekao je portparol za Nacionalnu šumu Sijera.

Više od 400 vatrogasaca bore se sa požarom uz helikoptere, druge letelice i buldožere pri teškim uslovima koji uključuju vrućine, nisku vlažnost i veoma suvu vegetaciju izazvanu najgorom sušom u više decenija, rekao je portparol.

Do subote pre podne požar je uništio 10 rezidencijalnih i komercijalnih zgrada, oštetio pet dok je još 2.000 objekata pod pretnjom, navelo je kalifornijski Kal fajer.

Brojni putevi su zatvoreni, uključujući i jedan od glavnih puteva koji vode za Josemiti park.

Portparol je rekao da se požar kreće brzo, da izbacuje žar ispred sebe do tri kilometara.

Vatrogasci su u medjuvremenu ostvarili znatan napredak na požaru koji je počeo u Nacionalnom parku Josemiti i goreo unutar Nacionalne šume Sijera.

Takozvani Vašbern požar lokalizovan je u petak 79 odsto pošto je izgorelo oko 19 kvadratnih kilometara šume. On je važio za jedan od najvećih požara u Kaliforniji ove godine.