U Vatikanu je papa Franja izrazio duboku zabrinutost za porast napetosti izazvan izraelskom policijskom racijom u džamiji Al Aksa u sredu prošle nedelje.

Izrael je od tada napao ciljeve u pojasu Gaze, Libanu i potom i u Siriji u odgovoru na raketnu vatru za koju je okrivio palestinske ekstremiste, dok je u odvojenim napadima na Zapadnoj obali i u Tel Avivu ubijeno troje ljudi, uključujući italijanskog turistu.

Danas su uske ulice jerusalimskog grada bile pune hodočasnika u pratnji teško naoružanih pripadnika izraelskih bezbednosnih snaga razmeštenih posle nedavnih smrtonosnih napada.

Vernici su ušli u dvorište Crkve Svetog groba podignute na mestu gde je po hrišćanskom verovanju Isus razapet, sahranjen i uskrsnuo.

Pravoslavne službe povodom praznika Cveti su održane u isto vreme i u obližnjim crkvama i kapelama, navodi AFP.

Kraj crkve se hiljade jevrejskih hodočasnika okupilo ispred Zapadnog zida (Zida plača) za tradicionalni sveštenički blagoslov povodom Pashe.

Zapadni zid se nalazi u anektiranom istočnom Jerusalimu ispod Brda hrama, najsvetijeg meta za Jevreje, koje muslimanu zovu Haram al-Šarif ( Uzvišeno utočište).

Tamo se nalazi džamija Al Aksa treća poznačaju u islamu i centralno mesto obeležavanja Ramazana.

Novinar AFP-a video je da je više od 500 Jevreja jutros ušlo na to sveto mesto u pratnji policije dok su se muslimani molili u blizini, a sukoba nije bilo.

Muslimani strahuju da bi nova ultradesničarska vlada premijera Izraela Benjamina Netanjahua mogla izmeniti dugotrajna pravila na osnovu kojih Jevreji mogu da posećuju Brdo hrama, ali ne i da se tamo mole, uprkos ponovljenom poricanju.

U proteklim godinama povećan je broj Jevreja koji posećuju svetilište i ultranacionalisti se ponekad tamo mole tajno kršeći propise.

Izraelska policija je ušla u salu za molitve u džamiji u sredu ujutru da bi rasterala, kako je rečeno, “omladinu koja krši zakon i maskirane agitatore”.

Raciji su prethodili izveštaji da jevrejski aktivisti nameravaju da izvedu tradicionalno žrtvovanje povodom Pashe na svetilištu, što je zabranjeno i najviši izraelski rabin ga je sprečio.

Dan posle racije rakete su ispaljene iz Libana na Izrael, a izraelska vojska je za to optužila palestinske organizacije.

Izrael je potom napao pojas Gaze i jug Libana.

Izraelska vojska je takođe rekla da je jutros napala Siriju,pošto su rakete ispaljene sa sirijske teritorije pale na Golansku visiju koja je pod okupacijom Izraela.

Izrael je mnogo puta pokrenuo napade iz vazduha tokom sirijskog građanskog rata, uglavnom ciljajući snage koje podržava Iran, uključujuči libanski Hezbolah, te položaje sirijske vojske.

Izraelci su se danas okupili i na sahrani dve sestre Izraelke ubijene u oružnom napadu na okupiranoj Zapadnoj obali i u petak.

Nekoliko sati posle tog smrtonosnog napada ubijen je italijanski turista i nekoliko ljudi je ranjeno kada je vozilo naletelo na pešake na šetalištu u Tel Avivu.

U subotu su izraelski vojnici ubili jednog mladog Palestinca na Zapadnoj obali.

Ove godine je u sukobu ubijeno najmanje 92 Palestinaca i 18 Izraelaca, jedna Ukrajinka i jedan Italijan, po podacima AFP-a.

Na palestinskoj strani ubijeni su i borci i civili, uključujući maloletnike, a na izraelskoj uglavnom civili takođe uključujući decu i tri člana izraelske arapske manjine.