Palestinski ambasador u UN je zatražio i okončanje izraelskih provokacija i poštovanje istorijskog statusa kvo na mestu svetom i za muslimane i za Jevreje.

Poseta novog izraelskog ministra nacionalne bezbednosti svetilištu koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al- Šarif), izazvala je oštre osude širom muslimanskog sveta i ukor SAD, te bojazan od izbijanja nereda jer su palestinske ekstremističke organizacije zapretile da će odgovoriti.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je u sredu novinarima, posle sastanka s arapskim ambasadorima, predstavnicima Organizacije islamske saradnje koju čini 57 zemalja, Pokreta nesvrstanosti sa 120 članova i drugima, da nema samo osude Ben-Gvirove posete već ni “šireg okruženja ekstremizma” oko najekstremnije vlade u istoriji Izraela.

On je optužio Izrael da je izvršio agresiju ne samo na muslimanska sveta mesta, uključujući džamiju Al Aksu, već i hrišćanska, uključujući groblja.

Brdo hrama gde su se nekada nalazili drevni jevrejski hramovi je najsvetije u judaizmu. Danas je tamo džamija Al Aksa , treća po značaju u islamu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, u kojem se svetilište nalazi, u ratu 1967. godine. Jevrejima je dozvoljeno da ga posećuju, ali ne i da sa tamo mole.

Ben-Gvir, poznat po zapaljivim izjavama protiv Palestinaca i izraelske arapske manjine, inspirisan rabinom rasistom, je Brdo hrama označio “najvažnijim mestom za jevrejski narod” i osudio, kako je rekao “rasističku diskriminaciju protiv jevrejskih poseta” svetilištu.

On je najavio da će se posete nastaviti,a na pretnje islamskog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, je odgovorio da se izraelska vlada neće “predati ubilačkoj organizaciji, podloj terorističkoj organizaciji”.

Palestinski ambasador je dan pre sastanka SB UN rekao da se Palestinci “neće zadovoljiti lepim izjavama” i da žele da se one konkretno primene, te da se ne ponovi ono što se desilo “u džamiji Al aksa i Al-Haram Al- Šarifu” i da traže garanciju o poštovanju istorijskog statusa kvo delima, a ne samo rečima.

Ambasador Jordana u UN Mahmud Hmud je rekao da njegova zemlja, čiji vladar kralj Abdulah Drugi je zaštitnik islamskih i hrišćanskih svetih mesta,”izuzetno zabrinuta za upad” ministra Ben-Gvira.

“To je akcija ekstremizma koja ima za cilj da stvori novi ciklus nasilja. Savet bezbednosti bi trebalo da preuzme odgovornnost ozbiljno i zaustavi takve pokušaje”, rekao je jordanski ambasador, podsetivši da se Izrael obavezao da poštuje “istorijski status kvo” i svoje obaveze na osnovu medjunarodnog prava, ali da je Ben-Gvirova poseta bila kršenje izraelskih zakonskih obaveza.

On je upozorio da mora biti “čvrstog stava medjunarodne zajednice protiv toga jer ako se ovo desi, kada se ponovo desi, izbiće novi ciklus nasilja”.

Jordanski ambasador je podsetio na posetu Arijela Šarona, tada lidera opozicije, 2000. godine svetom mestu posle koje su izbili sukobi, a potom i drugi palestinski ustanak, intifada, protiv izraelske okupacije.

Sukobi izmedju izraelskih bezbednosnin snaga i palestinskih demonstranata na svetom mestu i u blizini prerasli su 2021. godine u 11-dnevni rat sa Hamasom.

Pre nedelju dana Benjamin Netanjahu se vratio na vlast i on je sada šesti put premijer Izraela i to na čelu najviše desno orijentisane vlade u istoriji te zemlje.

Ciljevi nove vlade su širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i aneksija te okupirane teritorije.