Kako je navedeno, palestinske snage bezbednosti zatvaraju kritičare i protivnike u samice, tuku ih, šibaju po stopalima i primoravaju da dugo vremena provedu u bolnim stresnim pozicijama, podižu im ruke iza leđa i vezuju za uže kako bi ih kaznili i ponizili da im izmame priznanja.

Izveštaj je objavljen godinu posle smrti Nizara Banata, kritičara Palestinske uprave.

Njegova porodica je navela da je preminuo pošto su pripadnici bezbednosnih snaga upali u njegovu kuću usred noći i tukli ga metalnim policijskim palicama.

Smrt je izazvala proteste protiv Palestinske uprave, koja vlada delovima okupirane Zapadne obale. Palestinske snage su nasilno rasterivale demonstrante.

Amnesti internešenel je prošle nedelje saopštio da je Palestinska uprava propustila da proglasi svoje snage odgovornim za smrt Banata.

Palestinske vlasti prošlog leta uhapsile su 14 oficira i sudile im na vojnom sudu, ali nisu preduzele ništa protiv najviših komandira.

Direktor HRV zadužen za Izrael i Palestinu Omar Šakir je izjavio da je prošla godina od smrti Banata, a Palestinska uprava nastavlja da hapsi i muči kritičare i protivnike.

Ta organizacija je napravila listu Palestinaca za koje je rekla da su arbitrarno uhapšeni posle njegove smrti.

HRV kaže da se bezbednosne snage ne pozivaju na odgovornost za navodno mučenje i pošto je ono sistematsko dugi niz godina može se graničiti sa zločinom protiv čovečnosti.

Palestina je potpisnik Konvencije protiv mučenja kojom se od članova zahteva da mučenje spreče.

U izveštaju se takođe opisuje izraelsko maltretiranje i mučenje pritvorenih Palestinaca na Zapadnoj obali i navodi da nisu podignute optužnice protiv pripadnika izraelskih bezbednosnih snaga uprkos stotinama žalbi u proteklih 20 godina.