Bosi karmelićani poručili su Babišu, koga je tesno porazio u prvom krugu predsedničkih izbora u petak i subotu general u penziji, gradjanski kandidat desnog centra i dela gradjanskog društva Petr Pavel, da crkva ostaje danas zatvorena jer jasno iz toga kako je Babišov štab najavio njegovu posetu da je samo deo predizborne kampanje.

“Zbog vremena i medijske prezentacije te posete smatramo da je ona deo predizborne kampanje koja je vodjena napadački i tako da izaziva strahove a koju ne možemo da prihvatimo. Ne želimo da ovo hodočasničko mesto poznato u celom svetu i verski simbol kakav je kip deteta Isusa bude zloupotrebljen u te svrhe”, poručio je Babišu red karmelićana.

Rektor te crkve Pavel Pola saopštio je takodje da Babiš, kao i bilo ko drugi može uvek da dodje privatno da se pomoli ali ne da vodi političku kampanju.

Bivši populistički premijer, tajkun agro i hemijske industrije, peti najbogatiji u Češkoj, krenuo je čim se se zatvorila birališta u oštru kampanju u stilu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Babiš je u ponedeljak preplavio Češku bilbordima u kojima pokušava da izazove strah da će njegov protivkandidat general u penziji, bivši šef Vojnog komiteta NATO, uvući Čehe u ratu u Ukrajini i da je ratni huškač, dok je on, Babiš, mirotvorac.

“Neću uvući Češku u rat. Ja sam diplomata, ne vojnik. Predsednik Babiš”, poruka je na bilbordu, spornom i zato što šef države u Češkoj, iako je vrhovni komandant oružanih snaga nema nikakva ovlašćenja da objavljuje rat već je to nadležnost parlamenta na predlog vlade, kao i priprema i osiguravanje odbrane Češke.

Babiš se sinoć branio da nije hteo da zloupotrebi posetu crkvi za kampanju a odustao je i od najavljenog razgledanja krunskog nakita na Hradčanima kada je najavio da će zajedno sa običnim Česima stajati i čekati satima u redu da vidi krunu i žezlo čeških kraljeva koji se izlažu u retkim prilikama.

“Neću ni tamo da idem. Svi su ušli u kampanju anti Babiš”, požalio se bivši premijer.

Babišova stranka ANO, glavna opoziciona partija u češkom parlamentu pokušava danas da izglasa nepoverenje koalicionoj vladi desnog centra premijera Petra Fijale, što analitičari takodje vide kao deo Babišove predsedničke kampanje, koja pokušava da predstavi generala Pavela kao kandidata vlade, iako vladajuća koalicija nije postavila svog kandidata i da će biti samo marioneta u rukama vlade i sponzora.

Drugi krug izbora biće održan 27. i 28. januara, a Česi prvi put biraju nekoga ko nije izraziti akter Plišane revolucije i češke tranzicije sa ličnim autoritetom kojim im je omogućio da prekorače uglavnom ceremonijalna ovlašćenja kakva ima predsednik republike, kao što su to bila prva trojica predsednika Češke – Vaclav Havel, Vaclav Klaus i Miloš Zeman.