Izrael je i ranije dozvoljavao stanovnicima blokiranog pojasa Gaze da izadju za Božić, ali se zbog pandemije korona virusa prošle godine odustalo od toga.

Izlazak iz Gaze je takodje bio ograničen posle 11-dnevnog rata u maju izmedju izraelske vojske i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada tom palestinskom teritorijom.

U proteklim mesecima Izrael je ublažio neke restrikcije i dozvolio da nekoliko hiljada Palestinaca radi u toj zemlji u okviru dogovora o zatišju i nastojanja Egipta da posreduje dugotrajnijem prekidu vatre.

Odeljenje Ministarstva odbrane Izraela zaduženo za palestinske civilne poslovem, COGAT, najavilo je da će dozvole omogućiti Palestincima da posete rodjake i sveta mesta u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Kako je navedeno i više hrišćana sa okupirane Zapadne obale moći će da dodje u Jerusalim, a 200 stanovnika Gaze moći će da otputuje preko Izraela u Jordan.

Vitlejem u kome se po hrišćanskom verovanju rodio Isus je na Zapadnoj obali i taj grad umnogome zavisi od turizma, ali se gradski zvaničnici pribojavaju da će posetilaca biti malo i ove godine zbog pandemije korona virusa.

U pojasu Gaze živi oko dva miliona Palestinaca, a medju njima je 1.000 hrišćana, uglavnom pravoslavaca, dok katolici čine četvrtinu hrišćanske zajednice.

Hamas smatra hrišćane zaštićenom manjinom.

U prvim godinama vladavine Hamasa bilo je nekoliko napada islamskih fanatika na hrišćane, ali je ta organizacija od tada nastojala da se to više ne dogadja.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.