Izrael je i ranije dozvoljavao stanovnicima blokiranog pojasa Gaze da izadju za Božić, ali se zbog pandemije korona virusa prošle godine odustalo od toga.

Izlazak iz Gaze je takodje bio ograničen posle 11-dnevnog rata u maju izmedju izraelske vojske i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada tom palestinskom teritorijom.

U proteklim mesecima Izrael je ublažio neke restrikcije i dozvolio da nekoliko hiljada Palestinaca radi u toj zemlji u okviru dogovora o zatišju i nastojanja Egipta da posreduje dugotrajnijem prekidu vatre.

Odeljenje Ministarstva odbrane Izraela zaduženo za palestinske civilne poslovem, COGAT, najavilo je da će dozvole omogućiti Palestincima da posete rodjake i sveta mesta u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Kako je navedeno i više hrišćana sa okupirane Zapadne obale moći će da dodje u Jerusalim, a 200 stanovnika Gaze moći će da otputuje preko Izraela u Jordan.

Vitlejem u kome se po hrišćanskom verovanju rodio Isus je na Zapadnoj obali i taj grad umnogome zavisi od turizma, ali se gradski zvaničnici pribojavaju da će posetilaca biti malo i ove godine zbog pandemije korona virusa.

U pojasu Gaze živi oko dva miliona Palestinaca, a medju njima je 1.000 hrišćana, uglavnom pravoslavaca, dok katolici čine četvrtinu hrišćanske zajednice.

Hamas smatra hrišćane zaštićenom manjinom.

U prvim godinama vladavine Hamasa bilo je nekoliko napada islamskih fanatika na hrišćane, ali je ta organizacija od tada nastojala da se to više ne dogadja.