“Pozdravljam oslobadjanje Igora Murašova”, napisao je na svom Tviter nalogu šef IAEA Rafael Grosi (Grossi) i dodao da je dobio potvrdu da se generalni direktor nuklearne centrale Zaporožje vratio kući “živ i zdrav”.

Direktora centrale privela je u petak “ruska patrola” dok je putovao iz centrale ka gradu Ernogodaru, pod ruskom kontrolom, naveo je ranije ukrajinski operater Energoatom.

Vozilo u kome je bio direktor centrale zaustavljeno je i on je izvučen iz njega i zatim prevezen sa povezom na očima u nepoznatom pravcu, javila je ta ukrajinska agencija.

Nuklearna centrala Zaporožje, najveća u Evropi, od početka marta je pod kontrolom ruskih vojnika ali se nalazi nedaleko od demarkacione linije izmedju teritorija pod kontrolom Kijeva i rejona koje je okupirala Moskva.

Nalazi se u ukrajinskoj oblasti Zaporožje, jednoj od onih koje je Rusija zvanično pripojila u petak.

Delegacija Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) obišla je centralu početkom septembra a dva inspektora agencije se i dalje tamo nalaze.

Zbog stalnih bombardovanja koja izazivaju strah od veće nuklearne katastrofe UN agencija zalaže se za uspostavljanje bezbednosne zone oko centrale.

S tim ciljem Grosi će početi konsultacije sa Kijevom i Moskvom gde treba da ide ove nedelje, saopštila je IAEA ovog vikenda.