On je, primajući nagradu od nevladinih organizacija Proaktiv, Urban in i platforme “Moj poslanik“ kao najaktivniji od devet poslanika u Narodnoj skupštini iz Raškog okruga, rekao da je potrebno što više spustiti vlast ka građanima i smanjiti jaz između njih.

“Važno je da promenimo shvatanje koje vučemo iz ranijeg perioda da su državni fukcioneri i nosioci najviših državnih funkcija nekakve ‘svete krave’ u koje ne treba da se dira, a oni su zapravo servis građana ili kako ih na zapadu nazivaju javne sluge. Njihov zadatak je da nađu način i sistematski reše sve ono sa čim se suočavaju njihove zajednice“, rekao je Imamović.

On je dodao da je njegova poslanička grupa trenutno jedina opozicija u parlamentu Srbije, pa da verovatno odatle i polazi činjenica da je jedan od najaktivnijih poslanika.

“Naravno da nisam jurio da budem najaktivniji po broju govora i obraćanja, već po onome šta govorim u parlamentu. Cilj mi je da svako moje obraćanje ljudi koje predstavljam dožive kao svoje reči u Narodnoj skupštini, a na žalost Bošnjaci u Srbiji imaju veliki broj nerešenih problema“, rekao je Imamović.

Istakao je da će mu ova nagrada biti u narednom periodu podsetnik, odgovornost i podstrek da nastavi istim tempom.

Narodni poslanik Sandžačke demokratske partije (SDP) Muamer Bačevac smatra da su poslanici iz Sandžaka veoma aktivni u Narodnoj skupštini i da dobro rade svoj posao.

“Naš posao je da predstavljamo kraj iz koga dolazimo u parlamentu, ali i da ukazujemo i zakonski rešavamo probleme građana koji tu žive. Mi smo njihova veza za rešavanje problema sa centralnim vlastima i institucijama, a ja kao predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava mogu da uradim i dodatni i intezivniji pritisak“, rekao je Bačevac.

Izvršni direktor Urban ina Sead Biberović rekao je da su oni kao lokalni partner u okviru projekta radili na poboljšanju komunikacije izmedju poslanika i gradjana, koji su ukazivali na brojne probleme, ali i predložili otvaranje kancelarije i email adrese, kako bi direktno komunicirali.

Predstavnik Proaktiva Dragan Miljković pojašnjava da su najaktivniji poslanici izabrani i u ostalim regionima Srbije, a da je to zapravo u opisu njihovog posla u parlamentu.

“Građani im svojim glasom daju moć da se u parlamentu jave za reč i iznesu stav o problemu iz njihove lokalne zajednice. Da bi sami građani pokrenuli neku inicijativu potrebno je mnogo posla, a sa druge strane poslanik bez problema u nekoliko minuta može sve to da iznese“, rekao je Miljković.