Samit 12. i 13. januara će se baviti ključnim pitanjima kao što su uticaj pandemije kovida-19 širom sveta; sukob u Ukrajini koji smanjuje pristup i pristupačnost hrane, đubriva i goriva; rastući dug i inflatorni pritisci koji uzimaju danak ekonomijama zemalja u razvoju – rekao je Vinaj Kvatra, najviši sllužbenik indijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Indija nastoji, rekao je on, da obezbedi zajedničku platformu za razmatranje zabrinutosti, interesa i prioriteta zemalja u razvoju i razmenu ideja i rešenja problema.

“Indija će raditi na tome da obezbedi da vredan doprinos partnerskih zemalja dobije dužnu pažnju na globalnom nivou”, rekao je on.

Upravljajući Grupom 20 vodećih bogatih zemalja i zemalja u razvoju 2023. godine, Indija će, kako se očekuje, iskoristiti priliku da postane istaknuta u globalnom donošenju odluka.

Upitan da li će na samitu učestvovati dugogodišnji rivali Indije – Kina i Pakistan, Kvatra je rekao novinarima da se pozivi upućuju u više od 120 zemalja i da će njegovo ministarstvo objaviti ko dolazi pošto one potvrde učešće.

On je odbacio ocenu da “Glas globalnog južnog samita” sledeće nedelje znači da se Indija udaljava od starih asocijacija poput Pokreta nesvrstanih koji je koalicija uglavnom zemalja u razvoju. Indija je 1961. bila jedan od osnivača Pokreta.